Quantcast
Πανευρωπαϊκό σύστημα για χορήγηση άδειας σε μετακινήσεις χωρίς υποχρέωση βίζας - enikonomia.gr
share

Πανευρωπαϊκό σύστημα για χορήγηση άδειας σε μετακινήσεις χωρίς υποχρέωση βίζας

δημοσιεύτηκε:

Πανευρωπαϊκό σύστημα για τη χορήγηση άδειας σε μετακινήσεις χωρίς υποχρέωση βίζας σχεδιάζει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EurActiv.com που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Πρόκειται για τη θέσπιση ενός «ευρωπαϊκού ESTA» σύμφωνα με το πρότυπο σύστημα των ΗΠΑ το οποίο απαιτεί οι διεθνείς ταξιδιώτες οι οποίοι δεν χρειάζονται θεώρηση να κάνουν επιγραμμική (online) αίτηση – και να πληρώνουν 14 δολάρια – πριν την είσοδο σε μια χώρα.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί το φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι το σχέδιο προωθείται από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα EurActiv.com, το Παρίσι και το Βερολίνο πιέζουν για το καθεστώς, το οποίο θα εισάγει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για τους διεθνείς ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι το «Ευρωπαϊκό ESTA» θα ισχύει για «πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε καθεστώς θεώρησης πριν από την είσοδό τους στην ΕΕ», όπως οι πολίτες των ΗΠΑ.

Ο Καζνέβ δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα θα είναι σύμφωνο με το ηλεκτρονικό σύστημα άδειας ταξιδίου (ESTA) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που καθορίζει την επιλεξιμότητα των επισκεπτών να ταξιδέψουν στη χώρα. Παρόμοια συστήματα υπάρχουν στον Καναδά και την Αυστραλία.

Ένα ευρωπαϊκό ESTA θα ήταν «ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι δεν παραμένουν αυτοί των οποίων η θεώρηση έχει λήξει», είπε η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης.

Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, όταν οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Φρανς Τίμερμανς παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων για απελευθέρωση της βίζας για τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Τουρκία, μαζί με ένα σύστημα εισόδου/εξόδου.

Η Γαλλία έχει επαναφέρει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα με άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.

Οι έλεγχοι θα διατηρηθούν «για όσο διάστημα απαιτεί η απειλή», προειδοποίησε ο Καζνέβ, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες της Σένγκεν «θα πρέπει να εξελιχθούν».

Οι υπουργοί της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν επίσης τη διοργάνωση μιας «άσκησης προσομοίωσης κρίσης» μέχρι το τέλος του έτους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για να «δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα ανάπτυξης δυνάμεων» της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, με βάση την Frontex.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.