Quantcast
Πάνω από 212 εκατ. οι άνεργοι το 2019 - enikonomia.gr
share

Πάνω από 212 εκατ. οι άνεργοι το 2019

δημοσιεύτηκε:

Νέα άνοδο θα εμφανίσει τα επόμενα πέντε χρόνια η ανεργία παγκοσμίως, με τον αριθμό των ανέργων να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 3 εκατ. άτομα το 2015, και να ξεπερνά τα 212 εκατ. άτομα μέχρι το 2019 από 201 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μέχρι το 2019 θα πρέπει να δημιουργηθούν 280 εκατ. θέσεις εργασίας προκειμένου να κλείσει το «παγκόσμιο χάσμα εργασίας» -δηλαδή ο αριθμός των θέσεων που έχουν χαθεί από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, όμως παραμένει δύσκολη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ILO.

Η ανεργία των νέων παραμένει σοβαρή ανησυχία, ιδιαίτερα στην νότια Ευρώπη. «Οι πολιτικές αντιδράσεις στις προκλήσεις αυτές παραμένουν άτολμες και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως αυτή η σοβαρή κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Στην αρχή του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λανσάρισε ένα πρόγραμμα εγγυήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων στην Ευρώπη.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος», σημειώνεται στην έκθεση.

Στα θετικά, ο ILO εντάσσει την μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που, εάν διατηρηθούν, θα μπορούσαν να βελτιώσουν της προοπτικές της απασχόλησης στις αναπτυγμένες οικονομίες και στις ασιατικές χώρες.

Την ίδια ώρα όμως, η αδυναμία των τιμών του πετρελαίου είναι πιθανό να πλήξει σοβαρά τις αγορές εργασίας σε μεγάλες χώρες-παραγωγούς πετρελαίου και αερίου, ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στις Αραβικές χώρες.

«Οι τάσεις που βλέπουμε είναι ανησυχητικές, όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολικότερη οικονομική εικόνα εάν διευθετήσουμε τις υποβόσκουσες αδυναμίες, ιδιαίτερα την συνεχιζόμενη έλλειψη συνολικής ζήτησης, την στασιμότητα στην ευρωζώνη, τις αβέβαιες προοπτικές για παραγωγικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις, και την αυξανόμενη ανισότητα», τονίζεται στην έκθεση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.