Quantcast
Πάσχα: Γιατί τείνουν να γίνουν «χρυσά» τα σοκολατένια αυγά για τους καταναλωτές - enikonomia.gr
share

Πάσχα: Γιατί τείνουν να γίνουν «χρυσά» τα σοκολατένια αυγά για τους καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

“Χρυσό” τείνει να γίνει το πασχαλινό αυγό σε παγκόσμιο επίπεδο για τους καταναλωτές, λόγω της “εκτόξευσης” της τιμής στο κακάο.  Μάλιστα οι αυξήσεις στις τιμές του κακάο γίνονται αισθητές στους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο. καθώς οι τιμές της σοκολάτας εκτοξεύονται, όπως μεταδίδει το super.news που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενδεικτικά το δημοσίευμα αναφέρει πως η τιμή ορισμένων γνωστών brand πασχαλινών αυγών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί έως και 50% . Και μάλιστα στις ΗΠΑ η μέση τιμή των  σοκολατένιων αυγών αυξήθηκε κατά 12% το 2023. Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα καταστήματα της Βραζιλίας διαφημίζουν και σοκολατένια αυγά τα οποία μπορούν οι καταναλωτές να τα αγοράσουν με δόσεις αλλά και με δάνειο. Μάλιστα η ελβετική εταιρία σοκολατοποιίας Lindt & Sprüngli ανακοίνωσε τα σχέδια της για την αύξηση των τιμών στα προϊόντα της για το 2024 και το 2025, λόγω του υψηλού κόστους στις τιμές των πρώτων υλών .Επίσης η Mondelez International Inc., η Hershey Co. και η Nestle SA ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων προκειμένου να καλύψουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο κακάο.

Οι τιμές στο κακάο

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς και στο θέμα των τιμών στο κακάο. Οι τιμές στο κακάο έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος. Ενώ τις τελευταίες 3 εβδομάδες, η χονδρική πώληση των κόκκων στη Νέα Υόρκη έχει αυξηθεί πάνω από 47% υπερβαίνοντας τα 8.900 δολάρια τον τόνο. Αυτό το πρωτοφανές ράλι οφείλεται κυρίως στις απογοητευτικές σοδειές κακάο της Δυτικής Αφρικής, την Ακτή  Ελεφαντοστού και τη Γκάνα καθώς αυτές είναι μεγαλύτεροι παραγωγοί ως προς αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κλάδος αυτός αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μικροκαλλιεργητές οι οποίοι είχαν αποδόσεις σε χαμηλά -ιστορικά επίπεδα . Και αυτό τους δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο στο να επενδύσουν στα κτήματά τους ή να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι καταναλωτές δεν έχουν δει εδώ και αρκετό καιρό το πραγματικό κόστος της κόστος της σοκολάτας, είπε μεταξύ άλλων η ιδρύτρια του Uncommon Cacao,Emily Stone και πρόσθεσε πως αυτή εξέλιξη προκαλεί σοκ σε ορισμένους ωστόσο αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως παρά την πτώση των γενικών ποσοστών των πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αυξήσεις μεμονωμένα στις τιμές εμπορευμάτων,- όπως η άνοδο των τιμών στο κακάο -μπορούν να πιέσουν σημαντικά τους καταναλωτές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.