Quantcast
Πετρέλαιο: Τι λέει ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ για τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο: Τι λέει ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ για τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής

δημοσιεύτηκε:

Η συμφωνία των παραγωγών της συμμαχίας ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχουν μεγαλύτερες προμήθειες για περιπτώσεις κρίσεων, επεσήμανε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Χάιταμ αλ-Γκάις μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια. Η  κίνηση αυτή έπρεπε να γίνει για τα αυξανόμενα επιτόκια στη Δύση και την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ.

Η απόφαση επικρίθηκε από τις ΗΠΑ καθώς ο Λευκός Οίκος είπε πως είναι μια ένδειξη ότι η συμμαχία ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται και αυτός αντιμέτωπος με ενδιάμεσες εκλογές τον επόμενο μήνα, στις οποίες οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι σοβαρό ζήτημα.

«Δεν ήταν μια απόφαση από μία χώρα εναντίον μιας άλλης, θέλω να είναι ξεκάθαρος σε αυτό, και δεν είναι μια απόφαση από δύο ή τρεις χώρες εναντίον μιας ομάδας άλλων χωρών», δήλωσε ο Γκάι και πρόσθεσε πως  «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύφεσης, αποφασίσαμε σε αυτή τη συνεδρίαση να λειτουργήσουμε προληπτικά»   σημείωσε.

Τα κράτη της Δύσης ανησυχούν ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειες θα πλήξουν την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και  ότι θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες να στερήσουν πετρελαϊκά έσοδα από τη Μόσχα ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ο Γκάις απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο επί τούτου.  «Η αλήθεια είναι πώς δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα εφαρμοστούν  αυτές οι κυρώσεις , συνεπώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε » σημείωσε.

Επίσης ο  Γκάις  είπε ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ δεν  έχει στόχο τις τιμές του πετρελαίου.  «Δεν στοχεύουμε σε μία τιμή, στοχεύουμε σε ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση» τόνισε με έμφαση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.