Quantcast
Ρωσία: Τι αποκαλύπτει το Forbes για τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων στη χώρα - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Τι αποκαλύπτει το Forbes για τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων στη χώρα

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 152 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθεσαν στον  πλούτο τους οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας το 2022 χάρη στις υψηλές τιμές των φυσικών πόρων και ανακάμπτοντας από τiς τεράστιες απώλειες που είχαν υποστεί λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως γνωστοποίησε το περιοδικό  Forbes.

Μάλιστα σύμφωνα με το Forbes Ρωσίας, η χώρα έχει σήμερα 110 επίσημους δισεκατομμυριούχους στο σχετικό κατάλογο, 22 περισσότερους από το 2022 και ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε στα 505 δισ. δολάρια από 353 δισ. δολάρια που ήταν.

Οι πέντε δισεκατομμυριούχοι

Ο κατάλογος θα ήταν μεγαλύτερος αν 5 δισεκατομμυριούχοι: ο ιδρυτής της DST Global Γιούρι Μίλνερ, ο ιδρυτής της Revolut Νικολάι Στορόνσκι, ο ιδρυτής της Freedom Finance Τιμούρ Τουρλόφ και οι συνιδρυτές της JetBrains Σεργκέι Ντμίτριεφ και Βαλεντίν Κιπιάτκοφ δεν είχαν παραιτηθεί από τη ρωσική υπηκοότητά τους,  σύμφωνα με το Forbes.

«Αλλά και η περυσινή κατάταξη επηρεάσθηκε από τις προβλέψεις για καταβαράθρωση της ρωσικής οικονομίας», αναφέρει το Forbes προσθέτοντας πως ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας ήταν 606 δισ. δολάρια το 2021, πριν αρχίσει ο πόλεμος.

Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 2,1% το 2022 υπό την πίεση των δυτικών κυρώσεων, όμως η χώρα μπόρεσε να πουλήσει πετρέλαιο, μέταλλα και άλλους φυσικούς πόρους, σε παγκόσμιες αγορές κυρίως στην Κίνα, στην Ινδία και στη Μέση Ανατολή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω αυτόν τον μήνα την πρόβλεψή του για τη ρωσική ανάπτυξη το 2023 σε 0,7% από 0,3%, ωστόσο μείωσε την πρόβλεψή του για το 2024 σε 1,3% από 2,1%, λέγοντας ότι  περιμένει οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η έξοδος δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία να  βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου των Ουραλίων που αποτελεί αιματοδότη της ρωσικής οικονομίας είχε μέση τιμή 76,09 δολάρια το βαρέλι το 2022 από 69 δολάρια που κατέγραψε το 2021. Οι τιμές των λιπασμάτων ήταν εξίσου υψηλές πέρυσι.

Ο Αντρέι Μελνισένκο που έκανε περιουσία στα λιπάσματα  καταγράφεται από το Forbes ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, με την αξία της περιουσίας του να ανέρχεται κατ’ εκτίμηση  στα 25,2 δισ. δολάρια,   δηλαδή να είναι υπερδιπλάσια από πέρσι.  Δεν κατέστη δυνατή η άμεση επικοινωνία με τον Μελνισένκο για να σχολιάσει τη θέση του στον κατάλογο του Forbes.

Ο  πρόεδρος και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nornickel, του μεγαλύτερου στον κόσμο παραγωγού παλλαδίου και επεξεργασμένου νικελίου, ο  Βλαντίμιρ Ποτάνιν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, καθώς έχει περιουσία αξίας  23,7 δισ. δολαρίων.  Δεν κατέστη δυνατή η άμεση επικοινωνία ούτε  με τον Ποτάνιν για να σχολιάσει τη θέση του στον κατάλογο του Forbes.

Ο Βλαντίμιρ Λισίν που ελέγχει τη χαλυβουργία NLMK και ήταν πέρυσι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, είναι τρίτος στο φετινό κατάλογο του Forbes  καθώς έχει περιουσία αξίας  ύψους 22,1 δισ. δολαρίων. Το  Reuters σημειώνει πως ούτε με αυτόν κατέστη δυνατή μια άμεση επικοινωνία για να σχολιάσει τη θέση του στον κατάλογο του Forbes.

Τα νέα ονόματα στον ρωσικό κατάλογο του Forbes περιλαμβάνουν δισεκατομμυριούχους που έκαναν περιουσία στα σνακ, τα σουπερμάρκετ, τα χημικά προϊόντα, τα ακίνητα και τα φάρμακα, πράγμα που δείχνει ότι η εγχώρια ζήτηση στη Ρωσία έχει παραμείνει ισχυρή, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.