Quantcast
Reuters: Η ΕΚΤ έτοιμη να κάνει ότι μπορεί για την προστασία του ευρώ η ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Reuters: Η ΕΚΤ έτοιμη να κάνει ότι μπορεί για την προστασία του ευρώ η ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη δοκιμασία για την αποφασιστικότητά της να κάνει «ό,τι χρειάζεται» προκειμένου  να διατηρήσει το ευρώ και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται από όλους με μεγάλο ενδιαφέρον. Μετά τις πληροφορίες για συνάντηση του διοικητή της κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, Μάριο Ντράγκι με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι αναλύσεις και οι απόψεις για το πότε και πώς θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ δίνουν και παίρνουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι οικονομολόγοι διακρίνουν δύο τρόπους –εφαρμοσμένους σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία- με τους οποίους μπορεί το υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό QE. Ο πρώτος τρόπος  αφορά σε ένα σαφές μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές πως η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης  είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει απεριόριστους πόρους για να επιτύχει το στόχο της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι το συχνότερα αναφερόμενο μοντέλο.

Ο τελευταίος όρος περιγράφει το μηχανισμό μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα δημιουργεί χρήματα για να αγοράσει ομόλογα από τις τράπεζες , οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία , οι οποίοι θα επανεπενδύσουν σε στοιχεία ενεργητικού υψηλότερων αποδόσεων όπως μετοχές ή εταιρικά ομόλογα , συχνά εκτός της ζώνης του ευρώ . Αυτή η έξοδος των κεφαλαίων μειώνει τη συναλλαγματική ισοτιμία , καθιστώντας τις εξαγωγές φθηνότερες και τις εισαγωγές πιο ακριβό , ως εκ τούτου, την αύξηση του ποσοστού του πληθωρισμού .

Ο δεύτερος τρόπος στον οποίο συχνά αναφέρονται οι οικονομολόγοι αφορά, σύμφωνα με το Reuters, έναν μηχανισμό μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα δημιουργεί χρήματα για να αγοράσει ομόλογα από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία- τα οποία θα επανεπενδύσουν σε στοιχεία ενεργητικού υψηλότερων αποδόσεων όπως οι μετοχές ή τα εταιρικά ομόλογα, συχνά εκτός της ζώνης του ευρώ . Αυτή η έξοδος κεφαλαίων μειώνει τη συναλλαγματική ισοτιμία, καθιστώντας τις εξαγωγές φθηνότερες και τις εισαγωγές ακριβότερες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.