Quantcast
Ρωσία: Επαναπατρίστηκε ο τεχνολογικός κολοσσός VK - Ο λόγος που εγκατέλειψε τις Παρθένες Νήσους - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Επαναπατρίστηκε ο τεχνολογικός κολοσσός VK – Ο λόγος που εγκατέλειψε τις Παρθένες Νήσους

δημοσιεύτηκε:

Ο ρωσικός τεχνολογικός κολοσσός VK, στον οποίο ανήκει το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον ρωσόφωνο χώρο VKontakte, ανακοίνωσε σήμερα ότι επανεγκαθίσταται στη Ρωσία, μετά την εγγραφή του από το 2005 στον φορολογικό παράδεισο των βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται καθώς η Μόσχα πιέζει τις επιχειρήσεις της που είναι εγκατεστημένες στο εξωτερικό, κυρίως στις λεγόμενες “εχθρικές” χώρες, να επιστρέψουν στη Ρωσία προκειμένου να υποστηρίξουν την εθνική οικονομία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η VK, το ρωσικό ισοδύναμο του Facebook, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, πως “η απόφαση να υλοποιηθεί η επανεγκατάσταση των επιχειρήσεων του ομίλου” από τις βρετανικές Παρθένους Νήσους στη Ρωσία “εγκρίθηκε” από τους μετόχους και το διοικητικό συμβούλιο.  Ο όμιλος δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα του AFP να σχολιάσει τη χρονική στιγμή λήψης της απόφασης και τους λόγους αυτής.

Τον Φεβρουάριο, η VK είχε ανακοινώσει απλώς πως το διοικητικό συμβούλιο διέκειτο θετικά προς μια τέτοια ενέργεια, «προς το βέλτιστο συμφέρον του ομίλου και των μετόχων του». Στην Ρωσία, η VK θα εγγραφεί στο νησί Οκτιάμπρσκι, στην περιφέρεια Καλίνινγκραντ (δυτικά), μία από τις ειδικές οικονομικές ζώνες που δημιουργήθηκαν προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις και ρωσικές εξωχώριες εταιρίες.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών του ομίλου δεν γίνεται πλέον στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου, διευκρίνισε σήμερα η VK.  Ο όμιλος, που ιδρύθηκε το 1998 υπό την επωνυμία Mail.ru και μετανομάστηκε VK το 2021, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο ρωσικό διαδίκτυο. Διευθυντής του είναι τώρα ο Βλαντίμιρ Κιριγένκο, ο οποίος υπόκειται σε ευρωπαϊκές, βρετανικές και αμερικανικές κυρώσεις, και ο οποίος είναι γιος του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής προεδρίας.

Με σχεδόν 85 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, η VKontakte είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται περισσότερο στη Ρωσία. Η VK απασχολεί περισσότερους από 11.000 μισθωτούς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.