Quantcast
Ρωσία-Φυσικό αέριο: Τα νέα στοιχεία για το Nord Stream και η δήλωση του Κρεμλίνο για τη Gazprom - enikonomia.gr
share

Ρωσία-Φυσικό αέριο: Τα νέα στοιχεία για το Nord Stream και η δήλωση του Κρεμλίνο για τη Gazprom

δημοσιεύτηκε:

Στο  20% της αρχικής του ροής μειώθηκε η μέγιστη δυναμικότητα της  ροής του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream.

Από  σήμερα το πρωί, ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του»,  όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος. Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί  σήμερα στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Τι ίσχυε πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την, πολύ υψηλής εξάρτησης από την Ρωσία,  Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σύστημα των αγωγών του περνά υποβρυχίως κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.

Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου, πριν από την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση», από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Έκτοτε, η ροή έχει επαναληφθεί. Η Ρωσία αντιπροσώπευε μέχρι πέρυσι το 40% των εισαγωγών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Κρεμλίνο: Η  Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό

Ο  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα  στους δημοσιογράφους ότι ρωσική Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό και συμπλήρωσε πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο.

Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο αέριο στην Ευρώπη σήμερα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταστήσει δυσκολότερο, και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ένωσης ενόψει του χειμώνα.

Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 -της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη-  έχει πέσει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, καθώς η Ρωσία είπε πως άλλη μια τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή.

“Η Gazprom παρέχει [αέριο] όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατό. Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα”, είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες, όταν τελειώσει η συντήρηση. “Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων”, είπε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.