Quantcast
Ρωσία: Πώς αναπληρώνει τα έσοδα που χάνει από το πλαφόν της Δύσης στο πετρέλαιο - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Πώς αναπληρώνει τα έσοδα που χάνει από το πλαφόν της Δύσης στο πετρέλαιο

δημοσιεύτηκε:

Παρά το ότι η Δύση έχει επιβάλει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, τα έσοδα της Ρωσίας από τον μαύρο χρυσό συνεχίζουν να αυξάνοντα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει η η Deutsche Welle.

Όπως εξηγεί στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, «το ανώτατο όριο μπόρεσε πράγματι να μειώσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, όμως η Ρωσία απλώς παρήγαγε περισσότερο πετρέλαιο, προκειμένου να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη τιμή. Έτσι, το μέτρο απέτυχε και ο Πούτιν συνεχίζει να κερδίζει αδρά από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Επιπλέον, το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ήταν πολύ υψηλό, καθώς χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα είχαν αντιταχθεί σθεναρά σε ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών και επικράτησαν».

Όσον αφορά τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία, ο οικονομολόγος επισημαίνει πως «η Ινδία χρησιμοποιεί δυτικά δεξαμενόπλοια, διατηρώντας το ανώτατο όριο τιμών και διασφαλίζοντας ότι ο Πούτιν θα λαμβάνει λιγότερα χρήματα για το πετρέλαιό του.» Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι πολλοί πλοιοκτήτες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των Ρώσων να μεταφέρουν το πετρέλαιό τους και τους πουλάνε σε ακριβή τιμή τα παλιά τους δεξαμενόπλοιά τους, παρά το ότι αυτά είναι ηλικίας άνω των 25 ετών.

«Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουν ότι εξαρτώνται… και είναι ευάλωτοι μέχρι τώρα. Εάν τα πλοία είναι δικά τους, δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου τα ανώτατα όρια τιμών ούτε οι  κυρώσεις», καταλήγει ο οικονομολόγος Μπρουκς στο RND.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.