Quantcast
Σε επίπεδα ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος– Πόσο αυξήθηκε μέσα σε μία δεκαετία - enikonomia.gr
share

Σε επίπεδα ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος– Πόσο αυξήθηκε μέσα σε μία δεκαετία

δημοσιεύτηκε:

Στο επίπεδο ρεκόρ των 237 τρισ. δολαρίων ” σκαρφάλωσε” το παγκόσμιο χρέος το τέταρτο τρίμηνο του 2017, καθώς ήταν αυξημένο κατά 70 τρισ. δολάρια σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα του, η αναλογία του παγκόσμιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, μειώθηκε για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο καθώς η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως ανέβασε ρυθμό.Η αναλογία διαμορφώνεται τώρα στο 317,8% του ΑΕΠ ή 4% χαμηλότερα από το υψηλό του τρίτου τριμήνου του 2016, σύμφωνα με το IIF.

Ωστόσο ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στις ώριμες αγορές, το χρέος των νοικοκυριών βαίνει αυξανόμενο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στο Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και την Ελβετία εκτινάχθηκε μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Πρόκειται για μία επικίνδυνη τάση, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται στο εξής στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Επισημαίνεται ότι, η Ιρλανδία και Ιταλία είναι οι μόνες μεγάλες χώρες όπου το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι χαμηλότερο του 50%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.