Quantcast
Σιλουάνοφ (Ρώσος Υπ. Οικ): Η νομισματική κρίση έχει ξεπερασθεί - enikonomia.gr
share

Σιλουάνοφ (Ρώσος Υπ. Οικ): Η νομισματική κρίση έχει ξεπερασθεί

δημοσιεύτηκε:

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τη νομισματική κρίση. Ωστόσο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της μειώθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 10%, αυξάνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Μόσχας στην καταπολέμηση της χειρότερης οικονομικής κρίσης από το 1998. 

“Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε (από το 10,5% στο 17%) για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος… Αυτή η περίοδος έχει ήδη περάσει, κατά την άποψή μας. Το ρούβλι τώρα ενισχύεται”, δήλωσε ο κ. Σιλουάνοφ στην Άνω Βουλή σήμερα, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν, εφόσον παραμείνει σταθερή η κατάσταση. 

Ο οίκος S&P ανακοίνωσε προχθές ότι μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ρωσίας στην κατηγορία “σκουπίδια” τον Ιανουάριο, λόγω της ταχείας επιδείνωσης της “νομισματικής ευελιξίας” της χώρας. 

Θέλοντας να αποφύγει την υποβάθμιση, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε συζητήσεις με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για να εξηγήσει τα κυβερνητικά μέτρα. Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος θα είναι “σημαντικά μεγαλύτερο” από το 0,6% του ΑΕΠ που είχε αρχικά προγραμματισθεί. 

Την περασμένη εβδομάδα, τα διαθέσιμα της Ρωσίας σε συνάλλαγμα και χρυσό μειώθηκαν κατά 15,7 δισ. δολάρια, κάτω από  400 δισ. δολάρια, για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2009 και έναντι 510 δισ. δολαρίων στην αρχή του έτους. 

 

Πηγή: Reuters

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.