Quantcast
Σιτηρά-Ουκρανία: Πότε θα γίνουν οι πρώτες εξαγωγές - enikonomia.gr
share

Σιτηρά-Ουκρανία: Πότε θα γίνουν οι πρώτες εξαγωγές

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει και επισήμως στην Κωνσταντινούπολη το κέντρο που θα εποπτεύει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ύστερα  από τη σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα.

Πρόκειται για το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη το οποίο θα επιβλέπει τις αναχωρήσεις από τρία ουκρανικά λιμάνια,  και θα διενεργήσει επιθεωρήσεις στα εισερχόμενα πλοία για όπλα. Όλα τα πλοία διέρχονται μέσω τουρκικών υδάτων.

Η συμφωνία

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία την Παρασκευή, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών και προβλέπει την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και ρωσικών λιπασμάτων. Τα σιτηρά είχαν μείνει στα σιλό, λόγω του πολέμου. Με τη συμφωνία ελπίζεται ότι θα μετριαστεί ο κίνδυνος  μιας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης.

Η δήλωση Τούρκου αξιωματούχου

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως όλες οι λεπτομέρειες έχουν επιλυθεί, περιλαμβανομένης μιας ασφαλούς διαδρομής πλοίων που δεν θα απαιτεί την εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκών.

“Δεν θα πάρει περισσότερο από μερικές ημέρες. Φαίνεται πως τα πρώρα σιτηρά θα φορτωθούν αυτή την εβδομάδα και η εξαγωγή τους από την Ουκρανία θα λάβει χώρα”, είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία.

Η συμφωνία τέθηκε αμέσως σε κίνδυνο, καθώς η συμμετέχουσα σε αυτή Ρωσία εξαπέλυσε πυραύλους τύπου κρουζ εναντίον του λιμανιού της Οδησσού, που είναι το μεγαλύτερο της Ουκρανίας, το πρωί του Σαββάτου. Η επίθεση εκδηλώθηκε μόλις 12 ώρες μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας  στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν πει ότι θα προχωρήσουν με τη συμφωνία — την πρώτη σημαντική διπλωματική εξέλιξη στη σύγκρουση, που διανύει τώρα τον έκτο της μήνα.

Όλα τα μέρη θα διορίσουν εκπροσώπους στo JCC για να παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας.  Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.