Quantcast
Στα "σχοινιά" η τουρκική οικονομία: Νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ για τη λίρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - enikonomia.gr
share

Στα “σχοινιά” η τουρκική οικονομία: Νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ για τη λίρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

δημοσιεύτηκε:

Στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 8,4540 λιρών ανά δολάριο υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας για τον πληθωρισμό. Ωστόσο την ίδια στιγμή επισημαίνεται πως τουρκικό νόμισμα έχει κάνει βουτιά 30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος. Ο πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε στο 11,89% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 11,75% τον Σεπτέμβριο – υψηλότερα από τον επίσημο στόχο για ένα εύρος περί το 5% – διατηρώντας την πίεση για σφιχτή νομισματική πολιτική.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα απρόσμενα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια τον Οκτώβριο στο 10,25%, σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που κινείτο ο πληθωρισμός όλο το έτος. Στον διψήφιο πληθωρισμό και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια οφείλεται εν μέρει η υποχώρηση της τουρκικής λίρας σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.
Επίσης σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,13% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των ρούχων και των υποδημάτων που εκτινάχθηκαν 6,81% μέσα στον μήνα, με τις τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών να σκαρφαλώνουν 3,03%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 3,55% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και κατά 18,20% σε ετήσια βάση.





share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.