Quantcast
Συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε ευρώ - enikonomia.gr
share

Συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα σε ευρώ υπέγραψε η Ρωσία.

Όπως γνωστοποίησε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός και κινεζική βιομηχανική πηγή, η Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι ροές μέσω του νέου αγωγού που συνδέει την ρωσική Απω Ανατολή με την βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο έως τρία χρόνια.

Η Ρωσία προμηθεύει ήδη με φυσικό αέριο την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia , που ξεκίνησε τις εξαγωγές το 2019 και μέσω αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα ανήλθαν σε 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021.

Ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

«Όταν το σχέδιο θα έχει φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», περιλαμβανομένων των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia, ανακοίνωσε η Gazprom.

Η τροφοδοσία της Κίνας σε φυσικό αέριο γίνεται βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Κινεζικές πηγές δήλωσαν ότι οι πωλήσεις θα γίνονται σε ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κίνας και της Ρωσίας να διαφοροποιήσουν τις συναλλαγές τους από το δολάριο.

Το δίκτυο αγωγών Power of Siberia δεν συνδέεται με το δίκτυο που προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μειωμένες ροές και εκτόξευση των τιμών, πράγμα που αποτελεί μία από τις πηγές έντασης με την Μόσχα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.