Quantcast
SZ: Οι πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν πολύ λίγους φόρους στην Ε.Ε - enikonomia.gr
share

SZ: Οι πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν πολύ λίγους φόρους στην Ε.Ε

δημοσιεύτηκε:

«Σε σχεδόν καμία χώρα της ΕΕ, οι πολυεθνικές εταιρείες δεν πληρώνουν τον απαιτούμενο φόρο, όπως διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη σχετική έκθεσή τους σήμερα.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι σαφές: σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -με την εξαίρεση της Βουλγαρίας- ο προβλεπόμενος φορολογικός συντελεστής δεν συμπίπτει πραγματικά κατά μέσο όρο με τον καταβαλλόμενο από τις μεγάλες πολυεθνικές φόρο» γράφει η Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία έχει περιέλθει στην εφημερίδα του Μονάχου, «ο νόμιμος φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες στη Γερμανία είναι 30%, αλλά στην πραγματικότητα, οι πολυεθνικές εταιρείες κατέβαλαν μόνο το 20%. Στο Λουξεμβούργο μάλιστα 2% αντί για 29%. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, όμως, απορρίπτει την καθιέρωση υποχρεωτικής υποβολής εκθέσεων εκ μέρους των πολυεθνικών εταιρειών, από τις οποίες να προκύπτουν ο τζίρος και τα κέρδη τους», συνεχίζει η SZ. «Γι’ αυτό και ο Σβεν Γκίγκολντ, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών», εξηγεί η εφημερίδα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει μια καλή πρόταση για την διαφάνεια της φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών», δήλωσε στη SZ ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Ο υπουργός Οικονομικών (της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης), Ολαφ Σολτς, πρέπει να σταματήσει να απορρίπτει τον αποκλεισμό και να ταχθεί υπέρ της φορολογικής διαφάνειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει στους πολίτες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, ότι έχει καταφέρει κάτι αποτελεσματικό, κατά των ύποπτων φορολογικών πρακτικών», όπως τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Γκίγκολντ.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.