Quantcast
Τα τρόφιμα που πετάμε ευθύνονται για το 1/10 των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου - enikonomia.gr
share

Τα τρόφιμα που πετάμε ευθύνονται για το 1/10 των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 931 εκατομμύρια τόνους τρόφιμα πετά κάθε χρόνο ο κόσμος, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του ΟΗΕ. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι περισσότεροι τόνοι τροφίμων καταλήγουν σε χωματερές που αποσυντίθενται, με αποτέλεσμα να παράγεται  σχεδόν το  1/10 των αερίων και να προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις χώρες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27). Οι χώρες σε ολόκληρο  τον κόσμο δεσμεύθηκαν το 2015 να μειώσουν κατά το ήμισυ τη σπατάλη τροφίμων ως το 2030, αλλά πολύ λίγες βρίσκονται στον σωστό δρόμο για να το πετύχουν, σύμφωνα με αξιωματούχους από τον ΟΗΕ, οργανισμούς και μέλη κυβερνήσεων.

«Μένουν 8 χρόνια και δεν βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη του στόχου αυτού» είπε η επικεφαλής της υπηρεσίας για τη σπατάλη και την απώλεια τροφίμων στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Ρόζα Ρολ.

Μεταξύ των 5 χωρών που έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή σπατάλη τροφίμων είναι : οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Οι χώρες αυτές έχουν αυξήσει από το 2015 τη σπατάλη , σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, τις οποίες δεν διαψεύδουν οι κυβερνήσεις τους. Για τις άλλες δύο χώρες, τον Καναδά και την Ιρλανδία δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στις πιο πλούσιες χώρες. Έρευνα του ΟΗΕ πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «αμελητέα» σύνδεση μεταξύ της σπατάλης τροφίμων των νοικοκυριών και του ΑΕΠ μιας χώρας. Αυτό  σημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες  μπορούν να βελτιωθούν .

COP27: Τι θα ζητήσουν αύριο  Υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην COP27 θα ζητήσουν αύριο από τις κυβερνήσεις να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν εκθέσεις προόδου κατά την επόμενη διάσκεψη στο Ντουμπάι του χρόνου,  όπως επεσήμανε  η Ρολ.

ΗΠΑ: Aυτό είναι το ποσοστό των τροφίμων που σπαταλήθηκε

Αυξήθηκε κατά  κατά 12% το ποσοστό των τροφίμων που σπατάλησαν οι πολίτες στις από το 2010 έως το 2016 και έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με τη οργάνωση που προωθεί τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση, τη ReFED

Μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη κατευθυντήριων γραμμών.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συμφώνησαν το 2018 να αντιμετωπίσουν από κοινού τη σπατάλη τροφίμων στις ΗΠΑ.  Ωστόσο έχουν δώσει περιορισμένους πόρους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα .

Πέρα από το ομοσπονδιακό επίπεδο, μόλις 5 πολιτείες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία για να κρατήσουν τα τρόφιμα μακριά από τις χωματερές:

  • η Καλιφόρνια,
  • το Κονέκτικατ,
  • η Μασαχουσέτη,
  • το Ρόουντ Άιλαντ
  • και το Βερμόντ.

Οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται μεταξύ των πέντε  με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων έχουν σημειώσει  και αυτές πρόοδο με αργούς ρυθμούς ως προς το  θέμα αυτό.

Στη Νέα Ζηλανδία το ποσοστό των τροφίμων που καταλήγει  στο καλάθι των απορριμμάτων αυξήθηκε σε 13,4% το 2022 από 8,6%  που ήταν το 2021, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Kantar.

Εκπρόσωποι από τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιρλανδία τόνισαν πως οι χώρες  έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τη σπατάλη των τροφίμων, ωστόσο  δεν αναφέρθηκαν στις προόδους που έχουν ήδη γίνει.

Ωστόσο μια χώρα  που πηγαίνει  καλά στο θέμα αυτό είναι η Βρετανία όπου η σπατάλη τροφίμων μειώθηκε κατά 27% από το 2007 έως το 2018.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.