Quantcast
Τουρκία: Ο Ερντογάν ξαναμίλησε και η λίρα κατακρημνίστηκε - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Ο Ερντογάν ξαναμίλησε και η λίρα κατακρημνίστηκε

δημοσιεύτηκε:

Κάθε φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει για την οικονομική πολιτική του και αναλύει τη θεωρία του για τα επιτόκια και τη στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η λίρα «βυθίζεται».

Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την “παλιά” πολιτική σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βασιζόμαστε στο υψηλό κόστος δανεισμού και σε ένα ισχυρό νόμισμα προκειμένου να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, και αντ’ αυτού έχει επιλέξει να δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες επενδύσεις, εξαγωγές και ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα σύμφωνα με το economytoday.sigmalive.com.

Όπως είπε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα «Η επιλογή μας ήταν είτε να εγκαταλείψουμε τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε να αναλάβουμε την ιστορική πρόκληση και να ανταποκριθούμε στις δικές μας προτεραιότητες».

Παρότι, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες επιλέγουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη πυροδοτεί άνοδο των τιμών, η απόφαση της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και έχει ανησυχήσει τους επενδυτές που υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της χώρας γίνεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτη.

Η «προτροπή» του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα να διπλασιάσει την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων οδήγησε τη λίρα σε νέα πτώση μετά το κλείσιμο του τουρκικού χρηματιστηρίου.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και 2,1% στα 11,4767 δολάρια για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειές του στο 0,9% και τα 11,3804 δολάρια.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και τα έβαλε με «τελάληδες της καταστροφής» όπως χαρακτήρισε Τούρκους οικονομολόγους, αναλυτές και πρώην κεντρικούς Τραπεζίτες της χώρας.

«Αρνούμαστε τις πολιτικές των εντολοδόχων οικονομολόγων που θέλουν να οδηγήσουν την χώρα μας σε αδύναμη οικονομία και θα καταδικάσουν τους ανθρώπους στη φτώχεια, στην ανεργία και στην πείνα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.