Quantcast
Τουρκία: Οι τράπεζες "διώχνουν" τους Ρώσους πελάτες τους - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Οι τράπεζες “διώχνουν” τους Ρώσους πελάτες τους

δημοσιεύτηκε:

Τους Ρώσους πελάτες αποκρούουν οι τράπεζες της Τουρκίας λόγω του φόβου παραβίασης των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές και Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters, οι ιδιωτικές τράπεζες της χώρας αρνούνται να δεχθούν τα αιτήματα ορισμένων πελατών τους, ενώ σε άλλους εφαρμόζουν επιπλέον ρυθμίσεις συμβατότητας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζουν διεθνείς και εσωτερικούς νόμους.

Πολλοί Ρώσοι πολίτες έχουν φύγει από την χώρα τους είτε διότι αντιτίθενται στον πόλεμο είτε για να αποφύγουν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην χώρα τους και έχουν κατευθυνθεί προς χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.

Ρώσοι στην Κωνσταντινούπολη είπαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες λόγω της διακοπής των υπηρεσιών της Visa και της Mastercard στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν.

«Κατάφερα να φέρω δολάρια από την Μόσχα και να τα ανταλλάξω εδώ. Αλλά δεν έχω ακόμη κάρτα», δήλωσε ο Ρώσος που έφθασε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, Φίλιπ Τσεχούνοφ.

Πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες


Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να πληρώσουν υπηρεσίες όπως η διαμονή, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με την Μόσχα και αντιτίθεται στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι νατοϊκοί της σύμμαχοι.

Αλλά, αν και πρακτικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από άλλους αλλοδαπούς, οι συναλλαγές με τις τράπεζες αποδείχθηκαν δύσκολες.

«Ειδικά οι ιδιωτικές τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές απέναντι σε νέες ρωσικές καταθέσεις και φοβούνται τις κυρώσεις», δήλωσε υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που δεν κατονομάζεται προσθέτοντας ότι ο κανόνας επαλήθευσης της ταυτότητας του πελάτη που εφαρμόζεται στον τραπεζικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας.

«Το πρόβλημα δεν είναι το άνοιγμα λογαριασμού, αλλά μάλλον ο τρόπος εισροής των χρημάτων και τι θα συμβεί αν εφαρμοσθούν κυρώσεις. Οι τράπεζες είναι προσεκτικές ως προς τους νέους λογαριασμούς», είπε.

Η Ρυθμιστική και Εποπτική Αρχή των Τραπεζών απάντησε στο Reuters ότι οι αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούν στενά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. «Αλλά η υπηρεσία μας δεν έχει οδηγίες για τον περιορισμό πολιτών από οποιαδήποτε χώρα που δεν αποτελεί αντικείμενο κυρώσεων».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.