Quantcast
Τουρκία: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

δημοσιεύτηκε:

Σε μια ιστορική για την Τουρκία στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος για τρίτη φορά στην ζωή του, με κάθε επισημότητα σήμερα στην Άγκυρα. Θα παραμείνει πρόεδρος για πέντε χρόνια, με την θητεία του να λήγει το 2028.

Λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε στην ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν τη νέα του κυβέρνηση, στην οποία μάλιστα υπήρξαν κάποιες αλλαγές. Μία από αυτές ήταν ο υπουργός οικονομικών.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας γεννήθηκε το 1967 σε ένα μικρό χωριό της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο κουρδικής καταγωγής Μεχμέτ Σιμσέκ είδε το άστρο του να λάμπει όταν πήρε μια κρατική υποτροφία για διδακτορικό οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Exeter.

Εργάστηκε στην Merill Lynch στο Λονδίνο και αργότερα στη UBS στη Νέα Υόρκη, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΑΚΡ το 2007 και το 2009 έγινε υπουργός Οικονομικών. Στενός συνεργάτης του Αλί Μπαμπατζάν, κυρίως όταν αυτός έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία και οπαδός της ορθόδοξης αντίληψης των οικονομικών.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μεταξύ 2009 και 2015, όταν στο περιβάλλον του Ερντογάν κυριάρχησαν οι οικονομικοί σύμβουλοι που πρεσβεύουν την ανορθόδοξη άποψη περί χαμηλών επιτοκίων.

Το 2013 ανακηρύχθηκε “Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς στην αναδυόμενη Ευρώπη” από το περιοδικό “Emerging Markets”.

Ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε μία σκληρή συμφωνία, με τον Σιμσέκ για τη μετεκλογική οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών έθεσε 3 όρους στον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να αναλάβει την πιο δύσκολη καρέκλα της χώρας. Αλλαγή διοικητή Κεντρικής Τράπεζας και ανεξαρτησία της, σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο 25% (!) σε 18 μήνες και καθολική μη παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην οικονομία.

Ο Σιμσέκ παίζει τένις για 2-3 ώρες κάθε πρωί μετά το πρωινό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.