Quantcast
Τουρκία: Ρεκόρ για τον πληθωρισμό - Τα στοιχεία για την λίρα - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Ρεκόρ για τον πληθωρισμό – Τα στοιχεία για την λίρα

δημοσιεύτηκε:

Ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Φεβρουάριο.

Όπως έδειξαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός της Τουρκίας συνέχισε να αυξάνεται το Φεβρουάριο, φτάνοντας το 54,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από τον Ιανουάριο 2002. Σημειώνεται ότι ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή της χώρας είχε φτάσει το 48,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τον Ιούνιο 2023, που αναμένεται να διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών στα προϊόντα που τροφοδοτείται από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Νέα πτώση για την λίρα

Η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά το 2021. Νωρίτερα σήμερα η ισοτιμία ήταν 14,11 λίρες για 1 δολάριο και 15,7 λίρες για 1 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά περίπου μισή μονάδα.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο. Κάτι που είναι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να τονώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος κυρίως των εισαγωγών ενέργειας και των δημητριακών.

Ορισμένοι Τούρκοι και διεθνείς οικονομολόγοι κατηγορούν το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (Tuik) ότι υποτιμά κατά περισσότερο από το ήμισυ το εύρος των αυξήσεων των τιμών.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε απολύσει στα τέλη Ιανουαρίου τον διευθυντή του Tuik. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά αντικατάσταση από το 2019.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.