Quantcast
Τουρκία: Στα... ύψη ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Στα… ύψη ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών  “σκαρφάλωσε” ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Οκτώβριο.

Όπως μεταδίδει το www.nasdaq.com το οποίο επικαλείται σχετικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός της Τουρκίας διαμορφώθηκε στο 85,51% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Το ποσοστό αυτό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις προβλέψεις που είχαν κάνει οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα μάλιστα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 3,54%σε μηνιαία βάση έναντι 3,60% που ήταν οι προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters.  Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 85,60%.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό, Nage.  Οι συγκεκριμένοι υποστηρίζουν πως η άνοδος των τιμών αγγίζει το 185% σε διάστημα έτους – 115% από την 1η Ιανουαρίου.

Ο δείκτης  των Τιμών Καταναλωτή αυξάνεται κυρίως λόγω των τακτικών μειώσεων  του βασικού επιτοκίου  στις οποίες προβαίνει η κεντρική τράπεζα. Το επιτόκιο αυτό μειώθηκε εκ νέου  για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο καθώς ανήλθε  σε 10,5% από 12% που ήταν προηγουμένως.

Με πληροφορίες από www.nasdaq.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.