Quantcast
Τουρκία: Στο 67,1 % ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο-Ποιες είναι οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Στο 67,1 % ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο-Ποιες είναι οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών “σκαρφάλωσε “ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση. Όπως μεταδίδει το www.bloomberg.com, ο πληθωρισμός της χώρας ανήλθε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 67,1% τον Φεβρουάριο από 64,9% που ήταν τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται δε πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν εκτιμήσει πως ο πληθωρισμός της χώρας θα ανέρχονταν στο 66%. Αυτό συνέβη εν μέρει λόγω της απότομης  αύξησης που έγινε φέτος στον κατώτατο μισθό  αλλά την ίδια στιγμή η εξέλιξη αυτή παρακολουθείται στενά από την κεντρική τράπεζα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή μετά το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια. Σημειώνεται δε πως ο δείκτης τιμών Καταναλωτή της Τουρκίας αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα στο 4,5% λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας .Η εν λόγω αύξηση των τιμών αφορά κυρίως τα προϊόντα διατροφής (+71,1%), τον κλάδο των μεταφορών (+78%), της υγείας (+81,25%), της εκπαίδευσης (+91,8%), όπως και τον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης (+94,8%), σύμφωνα με το Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό  της Τουρκίας

Πάντως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν πως ο πληθωρισμός της Τουρκίας  θα ανέλθει πάνω από το 70% τον Μάιο. Ενώ οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι  της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag) θεωρούν πως ο πληθωρισμός της χώρας θα αυξηθεί σε 122% σε ετήσια βάση. Παρά τις τακτικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ο πληθωρισμός παραμένει φλέγον ζήτημα στην Τουρκία μία εβδομάδα προτού αρχίσει ο μήνας του Ραμαζανιού, ταυτόσημος συχνά με αυξημένα έξοδα για τις οικογένειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως οι “αντιπληθωριστικές (πολιτικές) θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικά αισθητές προς το τέλος της χρονιάς”.

Μετά την επανεκλογή τον Μάιο του Ερντογάν στην προεδρία, η νέα ομάδα που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομίας αύξησε το βασικό επιτόκιο από 8,5 σε 45% σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε ωστόσο στα τέλη Φεβρουαρίου το βασικό της επιτόκιο στο 45%, σηματοδοτώντας το τέλος του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.