Quantcast
Χρηματιστήριο Ιαπωνίας: Έσπασε το φράγμα των 40.000 μονάδων ο δείκτης Nikkei - enikonomia.gr
share

Χρηματιστήριο Ιαπωνίας: Έσπασε το φράγμα των 40.000 μονάδων ο δείκτης Nikkei

δημοσιεύτηκε:

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας καθώς έσπασε σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των 40.000 μονάδων. Όπως μετέδωσε το  cnbc.com, ο δείκτης έκλεισε στις 40.109,23 μονάδες καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 0,5%. Επίσης  η ιστοσελίδα του asia.nikkei.com αναφέρει πως ο μέσος όρος μετοχών Nikkei αυξήθηκε κατά 19% από την αρχή του έτους ύστερα από  την άνοδο του 28% που κατέγραψε το 2023 ενώ στις 22 Φεβρουαρίου έκλεισε πάνω από το επίπεδο του Δεκέμβρη του 1989 που ήταν το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Γιατί αυξήθηκε ο δείκτης Nikkei

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αύξηση αυτή έγκειται σε διάφορους παράγοντες όπως λόγω του αδύναμου γιεν, του προγράμματος (Nippon Individual Savings Account ή NISA) για αναβολή φόρου σε μικρούς επενδυτές.

Το θέμα αυτό σχολίασε ο αναλυτής της Toyo Securities, Ryuta Otsuka. Τα κέρδη για τις μετοχές του δείκτη Nikkei είναι σχεδόν 17 φορές πιο υψηλά από αυτά που ήταν τον Δεκέμβριο του 1989 είπε. Τα κέρδη αυτά ήταν περισσότερα από 60 φορές από αυτά που ήταν τον Δεκέμβριο του 1989, συμπλήρωσε και μίλησε και για το θέμα των μισθών.

Ένα σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει βραχυπρόθεσμα την Ιαπωνία είναι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις την Άνοιξη για τους μισθούς  εργαζομένων σε μεγάλες εταιρείες  καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, είπε. «Οι επενδυτές αναμένουν πως οι αυξήσεις στους μισθούς της Ιαπωνίας θα είναι μεγαλύτερες από πέρυσι» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος επενδύσεων στη  Cambridge Associates, Thomas O’Mahony αναφέρθηκε στο αδύναμο γιεν. Yπάρχει το ενδεχόμενο να ανατραπεί η πορεία του γιεν εάν η αγορά συναλλάγματος κινηθεί σε διαφορετική πορεία από την τωρινή, σημείωσε. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά μετοχών της Ιαπωνίας είναι η επιστροφή της χώρας  στον αποπληθωρισμό. Ωστόσο πιστεύουμε πως οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μικρές» είπε μεταξύ άλλων  ο επικεφαλής  του τμήματος επενδύσεων  σε μετοχές της Ιαπωνίας στη Fidelity International, Jeremy Osborne.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.