Quantcast
Τουρκία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998 ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998 ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδό από το 1998 “σκαρφάλωσε” ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Ιούνιο κυρίως λόγω της κατάρρευσης  της λίρας που έχασε μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξίας έναντι του δολαρίου.

Όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός της χώρας ανήλθε στο 78,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα στην Τουρκία, καθώς απομένει λιγότερο από 1 έτος για τις προεδρικές εκλογές που  αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο του 2023, ενώ η αντιπολίτευση και αριθμός οικονομολόγων κατηγορούν την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Tüik για υποτίμηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή κατά περισσότερο από το μισό.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag )  ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού.

Παρά τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για νέες αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να αρνείται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο είναι σταθερό στο 14% από τον Δεκέμβριο.

Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός αυτός, ο οποίος είναι ακόμη πιο υψηλός στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα αύξηση 25% του κατώτατου μισθού -έπειτα από αυτή κατά 50% που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου–κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να επιταχυνθεί κι άλλο η άνοδος των τιμών καταναλωτή εντός των προσεχών μηνών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.