Quantcast
Τουρκία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών “σκαρφάλωσε” ο πληθωρισμός της Τουρκίας  τον Ιούλιο.

Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, ο πληθωρισμός της  Τουρκίας αυξήθηκε στο 79,6% τον Ιούλιο λόγω της αδυναμίας  της λίρας και του παγκόσμιου κόστους ενέργειας και εμπορευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο  πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται το περασμένο φθινόπωρο όταν η λίρα σημείωσε βουτιά αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε σταδιακά το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 14%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών  Καταναλωτή αυξήθηκε 2,37% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. Το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο από αυτό που ανέφερε σχετική έρευνα του Reuters, δηλαδή 2,9%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 80,5%.

Υπενθυμίζεται ότι 17 αναλυτές  που συμμετείχαν σε  έρευνα του  Bloomberg για την Τουρκία, είχα προβλέψει  ότι ο   πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 80,1% τον Ιούλιο από 78,6% που ήταν τον Ιούνιο. Ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο πληθωρισμός αναμένεται φτάσει στο 60,4% το 2022 μεσοσταθμικά, ωστόσο βλέπει να επιβραδύνεται στο 19,2% μέχρι το τέλος του 2023 και στο 8,8% το 2024.

Η λίρα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία,  μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό αμετάβλητη, η τιμή της λίρας παρέμεινε αμετάβλητη  στις 17,9560 έναντι του δολαρίου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.