Quantcast
Τουρκία: Φίμωση Μέσων Ενημέρωσης ενόψει εκλογών - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Φίμωση Μέσων Ενημέρωσης ενόψει εκλογών

δημοσιεύτηκε:

Στην ζωντανή μετάδοση εκπομπών δύο τηλεοπτικών σταθμών της αντιπολίτευσης του ομίλου Koza-Ipekτης Κωνσταντινούπολης (Bugűn TV και Kanaltűrk) εισέβαλε σήμερα  η αστυνομία επειδή προσέβαλαν την πολιτική της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως «φίμωση του Τύπου» ενόψει των βουλευτικών εκλογών (τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές) της Τουρκίας από τον πρόεδρο  της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και από στελέχη της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα η μητρική εταιρεία των δύο αυτών σταθμών έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη υπό εποπτεία.

Ακόμη ο όμιλος αυτός ελέγχει τους τηλεοπτικούς σταθμούς  της Τουρκίας «Kanalturk» και Bugun TV και τις ημερήσιες εφημερίδες της χώρας «Bugun» και «Millet».  

Χθες η τουρκική δικαιοσύνη έθεσε υπό εποπτεία την εταιρεία με την κατηγορία ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Γκιουλέν.

Αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα γραφεία τους και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Το Bugűn δεν θα σωπάσει».

Κατόπιν η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το BugűnTV στον ιστότοπό του. Αστυνομικοί και οι νέοι επίτροποι του ομίλου που διορίστηκαν από τη δικαιοσύνη μπήκαν στην αίθουσα κεντρικού ελέγχου των δύο τηλεοπτικών δικτύων, παρά την αντίσταση που προέβαλε ένας από τους αρχισυντάκτες.

Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Αϊντίν Ουνάλ προανήγγειλε ότι: «Θα ληφθούν και άλλα νομικά μέτρα εναντίον μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, περιλαμβανομένης της εθνικιστικής εφημερίδας Sozcu».

Την δική του άποψη επί του θέματος εξέφρασε και ο πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, ο κ. Ουνάλ, στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber  λέγοντας: «Η εφημερίδα Sozcu μάς προσβάλει καθημερινά. Ασκείται μεγάλη πίεση στην Τουρκία. Αν πούμε κάτι, ο κόσμος μας κατηγορεί ότι παρεμβαίνουμε στον Τύπο, οπότε δεν είμαστε σε μια άνετη θέση τώρα, όμως μετά την 1η Νοεμβρίου θα λογαριαστούμε με όλους τους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.