Quantcast
Τραμπ: Παράνομη και προδοτική η προσπάθεια απομάκρυνσής μου από την εξουσία - enikonomia.gr
share

Τραμπ: Παράνομη και προδοτική η προσπάθεια απομάκρυνσής μου από την εξουσία

δημοσιεύτηκε:

“Παράνομη και προδοτική” χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη στάση υψηλόβαθμων μελών της κυβέρνησής του όταν συζητούσαν, πριν από δύο χρόνια, πώς θα μπορούσαν να τον απομακρύνουν από την εξουσία επικαλούμενοι το Σύνταγμα.

Οι διάλογοι μεταξύ του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν και του πρώην επικεφαλής του FBI επιβεβαιώθηκαν από τον Άντριου Μακέιμπ, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσιακός διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετά την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017.

Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με όσα είπε ο Μακέιμπ σε μια συνέντευξή του που προβλήθηκε την Κυριακή, ο Ροζενστάιν και ο ίδιος “ανησυχούσαν πολύ” ότι ο Τραμπ θα επιχειρούσε να “πνίξει” μια έρευνα για την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του με τη Μόσχα.

Για τον λόγο αυτό, οι δύο άνδρες “συζήτησαν την 25η τροπολογία” του Συντάγματος που επιτρέπει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να καθαιρέσουν τον πρόεδρο, αν τον κρίνουν ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του, είπε ο Μακέιμπ.

Ο Τραμπ αντέδρασε με οργή αλλά και με αμφισημία στις δηλώσεις αυτές: αφενός αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Μακέιμπ –τον οποίο απέλυσε τον Μάρτιο του 2018 από το FBI για “ανειλικρίνια”– αλλά ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι όσα είπε είναι αληθή.

“Γουάου, τόσα πολλά ψέματα από τον υπηρεσιακό διευθυντή του FBI, τον ατιμασμένο πλέον Άντριου Μακέιμπ. Απολύθηκε για τα ψέματά του και η ιστορία του σήμερα γίνεται ακόμη πιο παλαβή”, έγραψε αρχικά στο Twitter ο Τραμπ, όμως στη συνέχεια πρόσθεσε: “Εκείνος και ο Ροντ Ροζενστάιν (…) φαίνεται ότι σχεδίαζαν μια πολύ παράνομη πράξη και ότι αποκαλύφθηκαν”.

Όταν η υπόθεση αυτή είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ροζενστάιν διέψευσε ότι ήθελε να καθαιρέσει τον Τραμπ. Η υπηρεσία του στη συνέχεια έκανε λόγο για κάποιο “αστείο” που δεν έγινε πλήρως κατανοητό.

Ο Ροζενστάιν δεν έχει κάνει καμία δήλωση για τη συνέντευξη του Μακέιμπ, ο οποίος είπε επίσης ότι ο Τραμπ κάποιες φορές φαινόταν διατεθειμένος να πιστέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

“Πρέπει να δώσουν πολλές εξηγήσεις στα εκατομμύρια των ανθρώπων που είχαν μόλις εκλέξει έναν πρόεδρο που πραγματικά τους άρεσε και ο οποίος έκανε θαυμάσια δουλειά με τον στρατό. Τους βετεράνους. Την οικονομία και τόσα άλλα. Επρόκειτο για μια παράνομη και προδοτική «πολιτική ασφαλείας» σε πλήρη δράση” ανέφερε στην ανάρτησή του ο Τραμπ, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ένα σχόλιο που έγινε στην εκπομπή Fox and Friends, όπου ειπώθηκε ότι επρόκειτο για “παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος” και πρόσθεσε ότι αυτό “είναι αλήθεια!”.

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.