Quantcast
Βρετανία: Σήμερα η ανακοίνωση του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία - enikonomia.gr
share

Βρετανία: Σήμερα η ανακοίνωση του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να “παγώσει” τους λογαριασμούς της ενέργειας εκατομμυρίων νοικοκυριών αυτόν το χειμώνα έχει αφήσει η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας αν γίνει Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Αυτό ανέφερε η εφημερίδα “The Telegraph” επικαλούμενη πηγές της εκστρατείας για την εκλογή της, που έχουν λάβει γνώση για σχετικές συζητήσεις, αλλά και κύκλους ενεργειακής εταιρίας.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα “Sunday Telegraph”, η Τρας επανέλαβε τη δέσμευσή της να διαχειριστεί με θάρρος την οικονομία της Βρετανίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού και ύφεση. Επισημαίνοντας ότι κατανοεί «πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί το κόστος ζωής για όλους», η Τρας τόνισε ότι θα αναλάβει αποφασιστική δράση για να διασφαλίσει ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να περάσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο.

«Αν εκλεγώ, σκοπεύω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου κυβέρνησης να παρουσιάσω άμεσες δράσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και τα αποθέματα ενέργειας», σημείωσε. «Αργότερα μέσα στον μήνα ο υπουργός Οικονομικών μου θα παρουσιάσει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πακέτο δράσης για την οικονομία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Οι ανακοινώσεις για την πρωθυπουργία 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 2:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών προκειμένου ο βρετανικός λαός να ενημερωθεί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ηνία της πρωθυπουργίας της Βρετανίας θα αναλάβουν η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ή ο πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Λίγα λόγια για την Λιζ Τρας

Ωστόσο η 47χρονη υπουργός, Λιζ Τρας που παρέμεινε πιστή μέχρι το τέλος στον Μπόρις Τζόνσον όταν άρχισαν στις αρχές Ιουλίου οι παραιτήσεις στην κυβέρνησή του, θα γίνει άνευ απροόπτου η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η τέταρτη μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Θα είναι επίσης η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Ο νέος ή η νέα ένοικος της Downing Street θα αναλάβει καθήκοντα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο: ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ενέργειας απειλεί τις οικογένειες, τα σχολεία, της επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία.

H θέση του Τζόνσον

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ο  Τζόνσον δεν στήριξε δημοσίως κανέναν από τους δύο υποψήφιους για την πρωθυπουργία  και εκτίμησε ότι έχει έρθει η ώρα ο λαός  να στηρίξει τον νέο ηγέτη με όλη μας την καρδιά, σχολιάζοντας ότι τόσο η Τρας όσο και ο Σούνακ είναι «περισσότερο από ικανοί» να αναλάβουν τη θέση.

Δεν απέκλεισε εξάλλου να επιστρέψει και ο ίδιος στην πολιτική. Αύριο, Τρίτη, ο Τζόνσον θα πάει στην καλοκαιρινή οικία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να της υποβάλει την παραίτησή του. Θα ακολουθήσει ο διάδοχός του, ο 15ος πρωθυπουργός που θα δει η Ελισάβετ στη διάρκεια της βασιλείας της. Ο νέος πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη συνέχει στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία έξω από τον αριθμό 10 της  Downing Street και να ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.