Quantcast
Βρετανία: Στο μικροσκόπιο οι αιτίες για τον υψηλό πληθωρισμό - enikonomia.gr
share

Βρετανία: Στο μικροσκόπιο οι αιτίες για τον υψηλό πληθωρισμό

δημοσιεύτηκε:

Τις αιτίες του υψηλότερου πληθωρισμού τροφίμων στην Βρετανία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια θα εξετάσουν οι βουλευτές της χώρας.  Η διακομματική Επιτροπή Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (EFRA) της Βουλής των Κοινοτήτων επεσήμανε πως θα εξετάσει το πώς μοιράζονται τα κέρδη αλλά και ποιοι είναι οι κίνδυνοι «από τη φάρμα προς το πιάτο». Επίσης θα εξετάσει το κατά πόσο εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως τα εισαγόμενα τρόφιμα και οι παγκόσμιες τιμές των αγαθών.

«Την  στιγμή που πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να  αγοράσουν για τις οικογένειες τους τρόφιμα καλής ποιότητας σε  προσιτές τιμές, είναι δουλειά μας ως Επιτροπή να  δούμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής και βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Ρόμπερτ Γκούντ,

«Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν τα προϊόντα σε πιο υψηλές τιμές, αλλά το ερώτημα είναι  εάν υπάρχουν μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας που ωφελούνται από αυτό ή κάποια από αυτά  που νιώθουν την πίεση» διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η κυβέρνηση της Γαλλίας δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση εναντίον των καταστημάτων τροφίμων που δεν περνούν στους καταναλωτές τις  μειώσεις των τιμών χονδρικής στα προϊόντα.

Στη Βρετανία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ερευνήσει τα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Όμιλοι σούπερ μάρκετ,  μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται το  Tesco, διαψεύδουν ότι ωφελούνται από τις υψηλές τιμές και ισχυρίζονται ότι τα έσοδά τους έχουν πληγεί και ότι λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 4% ή και λιγότερο, ενώ μεγάλες εταιρείες, όπως η Unilever και Nestle  έχουν περιθώριο κέρδους 16-17%.

Επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων στη Βρετανία τον Μάρτιο ήταν υψηλότερες  κατά 19,1% σε σχέση με 1 χρόνο νωρίτερα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί  από τον Αύγουστο του 1977, ενώ τον Απρίλιο ο πληθωρισμός τροφίμων έφτασε το 17,3%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη αναμένεται ο γενικός πληθωρισμός – που παρέμεινε πάνω από τα επίπεδα του 10% τον Μάρτιο—να μειωθεί με πιο αργούς ρυθμούς από όσο ήλπιζε, κυρίως λόγω των απρόσμενα μεγάλων και επίμονων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων επεσήμαναν πως  οι τιμές  στα προϊόντα αναμένεται να αυξηθούν γενικά το 2023, ωστόσο το ποσοστό του πληθωρισμού θα μειωθεί εντός του  έτους.

Οι τιμές σε κάποια από τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση — όπως το γάλα, το βούτυρο και το ψωμί—έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται.

Η επιτροπή EFRA δεν μπορεί να αλλάξει τη νομοθεσία, αλλά μπορεί να εκδώσει έκθεση με συστάσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.