Quantcast
Βρυξέλλες: Θετικό κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - enikonomia.gr
share

Βρυξέλλες: Θετικό κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

δημοσιεύτηκε:

Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, κυρίως στην κεντρική Μεσόγειο, αλλά και η οικονομία, είναι τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου σε σχέση με τη μετανάστευση επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, ενώ τονίζεται ότι η επαγρύπνηση σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές θα συνεχιστεί, όπως και η ενίσχυση της συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν σήμερα να συζητήσουν το θέμα που διχάζει, δηλαδή την άρνηση της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, προφανώς γιατί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκρινε ότι η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι για αντιπαραθέσεις. Για το λόγο αυτό και στα συμπεράσματα απλώς ζητείται από την Κομισιόν να αναζητήσει τρόπος για να αμβλύνει την πίεση στις χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

Έμφαση στην Κίνα δίνει ο Μακρόν


Αναφορικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για ένα νέο σύστημα ισορροπημένο μεταξύ υπεθυνότητας και αλληλεγγύης, ικανό να αντέχει τη μεταναστευτική πίεση παρέχοντας επαρκή στήριξη στις χώρες της πρώτης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, σε ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με την παγκοσμιοποίηση ο νέος Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να περάσει τη θέση του για μεγαλύτερο έλεγχο της διείσδυσης τρίτων χωρών, κυρίως της Κίνας, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο εξαγορών εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα στα κράτη μέλη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε να δοθεί η δυνατότητα στην Κομισιόν, ώστε να μπορεί να μπλοκάρει τις εξαγορές στρατηγικών επιχειρήσεων, ωστόσο συνάντησε την αντίδραση πολλών χωρών και το θέμα παρέμεινε ανοικτό.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.