Quantcast
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Πολωνίας - enikonomia.gr
share

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Πολωνίας

δημοσιεύτηκε:

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στις πόλεις της Πολωνίας ενάντια στο νέο νόμο για τα ΜΜΕ της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας. Στη Βαρσοβία συγκεντρώθηκαν γύρω στους 5.000 διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από το ραδιόφωνο» και «Η κυβέρνηση λέει ψέματα» και ζητώντας την απόσυρση του νόμου.

Τη διαδήλωση οργάνωσε η Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας, η οποία τον Δεκέμβριο είχε κινητοποιήσει ήδη δεκάδες χιλιάδες πολίτες ενάντια στην κυβέρνηση. Ήδη την περασμένη εβδομάδα υπέβαλαν την παραίτησή τους οι διευθυντές τεσσάρων προγραμμάτων του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TVP. «Πρέπει να βγούμε στους δρόμους, ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης είχαμε ήδη στη χώρα μας» δήλωσε μια ηλικιωμένη ανάμεσα στους διαδηλωτές στη Βαρσοβία αναφερόμενη στο κομμουνιστικό παρελθόν της Πολωνίας.

Από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας της πολωνικής κυβέρνησης, πρόεδρος και ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι συνέκρινε τους διαδηλωτές με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλαγή φρουράς στα δημόσια ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης οι διευθυντικές θέσεις στα δημόσια ΜΜΕ θα ορίζονται από το κράτος. Δεν θα δημοσιεύονται πλέον προκηρύξεις από το πολωνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, αλλά οι διορισμοί θα γίνονται απ’ ευθείας από τον υπεύθυνο για τις ιδιωτικοποιήσεις υπουργό Οικονομικών. Ένα συμβούλιο από αντιπροσώπους του προέδρου και του κοινοβουλίου, στο οποίο το κυβερνών κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, θα αντικαταστήσει την μέχρι σήμερα επιτροπή ελέγχου των ΜΜΕ.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή ενώ την ίδια μέρα ορίστηκαν νέοι διευθυντές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Τη Δευτέρα αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία και άλλοι υπεύθυνοι προγραμμάτων. Το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης αιτιολογεί την απόφασή του με το εξής σκεπτικό: κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης των φιλελευθέρων τα ΜΜΕ ήταν κομματικά, γι’ αυτό και πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί δεν ανταποκρίνονταν στις προσκλήσεις της κρατικής τηλεόρασης για συνεντεύξεις – αντ’ αυτού προτιμούσαν τα ΜΜΕ που ήταν φιλικά προσκείμενα προς το κόμμα τους.

Από την πλευρά τους οι επικριτές του νόμου φοβούνται ότι η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο θα μετατραπούν σε όργανα προπαγάνδας της κυβέρνησης, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Πιότρ Γκλίνσκι ότι δεν πρόκειται για πολιτική κάθαρση.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.