Quantcast
Deutsche Bank: Η εικόνα, η πραγματικότητα και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα - enikonomia.gr
share

Deutsche Bank: Η εικόνα, η πραγματικότητα και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

δημοσιεύτηκε:

Διάχυτες είναι οι ανησυχίες σε Ευρώπη και Αμερική για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, μετά την διάσωση της Credit Suisse από την UBS και στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι  επόμενη στη σειρά να καταρρεύσει είναι  η Deutsche Bank.

Μολονότι οι αναλυτές εμφανίζονται ακόμα καθησυχαστικοί, η βουτιά που έκανε σήμερα η μετοχή της Deutsche Bank που έφτασε μέχρι και το 15% , όπως και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους  ασφάλισης έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας προδιαθέτει ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, η εταιρεία ερευνών Autonomous, θυγατρική της Alliance Bernstein, εμφανίστηκε καθησυχαστική με το επιχείρημα ότι είναι ισχυρά τα κεφαλαιακά αποθέματα  που έχει η γερμανική τράπεζα όπως και η ρευστότητά της. «Η σύστασή μας για την μετοχή με Underperform οφείλεται απλώς στην άποψή μας ότι υπάρχουν πιο ελκυστικές μετοχές στον κλάδο» ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Autonomous, Stuart Graham και Leona Li. Η αλήθεια είναι επίσης  ότι η Deutsche Bank έχει σταθερή κερδοφορία, ενώ προβλέπεται απόδοση επί της ενσώματης λογιστικής αξίας 7,1% για το 2023.

Η γερμανική τράπεζα κατέγραψε ετήσια καθαρά κέρδη 5 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο δείκτης φερεγγυότητας της τράπεζας, CET1, διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης στο 119%. Τα στοιχεία αυτά δεν θα έδειχναν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη φερεγγυότητα ή τη θέση ρευστότητας της τράπεζας.
Μπορεί λοιπόν η λογική να δείχνει ότι η σημερινή εικόνα τιμής της μετοχής να οφείλεται σε παιγνίδια κερδοσκοπίας, ωστόσο δημιουργείται μία πολύ ανησυχητική ατμόσφαιρα, η οποία πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο του ντόμινο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.