Quantcast
Χρηματιστήρια: "Ανάσα" έπειτα από μια εβδομάδα τραπεζικής αναταραχής - enikonomia.gr
share

Χρηματιστήρια: “Ανάσα” έπειτα από μια εβδομάδα τραπεζικής αναταραχής

δημοσιεύτηκε:

Το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές αποκαταστάθηκε σήμερα ύστερα από μια εβδομάδα που αποτέλεσε δοκιμασία για τον τραπεζικό τομέα και μετά τα σχέδια διάσωσης που προσφέρθηκαν σε πολλές αμερικανικές τράπεζες και την Credit Suisse που θεωρήθηκε ο αδύναμος κρίκος στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κατέγραψαν γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδας άνοδο 0,89% στη Φρανκφούρτη, 0,72% στο Παρίσι, 1,10% στο Λονδίνο και 1,50% στο Μιλάνο, βρίσκοντας στήριξη στο μήνυμα εμπιστοσύνης που έστειλε χθες η ΕΚΤ στον τραπεζικό κλάδο και δήλωσε πως είναι έτοιμη να παρέμβει, εάν χρειαστεί για να «διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωζώνη.

Αλλά και τα χρηματιστήρια στην Ασία  ανέκαμψαν καθώς το Τόκιο ενισχύθηκε κατά 1,2% και το Χονγκ Κονγκ κατά 1,1%.

Η στήριξη των 11 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών

Υπενθυμίζεται πως χθες 11 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεσμεύθηκαν πως θα στηρίξουν την First Republic καθησυχάζοντας τους φόβους των αγορών πως θα υπάρξει μια νέα τραπεζική κατάρρευση ύστερα από αυτές των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate της  τελευταίας  εβδομάδας.

Μια προσπάθεια που χαιρετίστηκε από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), το υπουργείο Οικονομικών και δύο χρηματοπιστωτικούς ρυθμιστικούς φορείς, καθησύχασαν κάπως τους τρομοκρατημένους επενδυτές για τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

«Οι ανησυχίες που αφορούν τον τραπεζικό τομέα εξασθενούν. Αυτό συμβαίνει  επειδή οι μεγάλες τράπεζες προσέφεραν τη στήριξή τους στην First Republic και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έδωσε ‘σανίδα σωτηρίας’ στην Credit Suisse» σχολίασε ο αναλυτής στην Oanda,Έντουαρντ Μόγια.

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης ήταν εμφανείς και στην αγορά κρατικών ομολόγων που ήταν ιδιαιτέρως ευμετάβλητη αυτή την εβδομάδα, αλλά σταθεροποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη στρατηγική της.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό θέλησε επίσης να δώσει σήμερα διαβεβαιώσεις . «Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εξαιρετικά σταθερές», δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στο BFM Business, και «δεν βρίσκονται στην κατάσταση που είναι ορισμένες αμερικανικές τράπεζες για έναν πολύ απλό λόγο, ότι δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες».

Από τις 10 Μαρτίου, οι πτωχεύσεις τραπεζών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επανέφεραν το φάσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που αποσταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.