Quantcast
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ανάλυση της εβδομαδιαίας πορείας του και οι προοπτικές των ελληνικών assets - enikonomia.gr
share

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ανάλυση της εβδομαδιαίας πορείας του και οι προοπτικές των ελληνικών assets

δημοσιεύτηκε:

Με κέρδη 1,56% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που τελειώνει, με την αγορά να επανέρχεται σε ανοδική τροχιά μετά την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδος. Οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις φαίνεται να αναχαιτίζονται σχετικά εύκολα, ένδειξη ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της τάσης, ενώ επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά assets, στην υπερκάλυψη της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου της Εθνικής και της υψηλής προσφοράς που εκδηλώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για Δημόσια Προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε το ελληνικό επενδυτικό φόρουμ της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, με το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών, που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 20 τρισ. δολ, να είναι υψηλό για τις ελληνικές εταιρείες.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι η εκδήλωση της JP Morgan μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο εξελίξεων για την επιτυχή έκβαση της δημόσιας εγγραφής του ΔΑΑ, με τον στόχο για την εισαγωγή του 30% και του επικείμενου placement του ΤΧΣ για το 27% στην Πειραιώς.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.360, 89 μονάδες, έναντι 1340,03 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,56%. Από τις αρχές του 2024 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 5,24%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,45% και από τις αρχές του 2024 ενισχύεται 6,03%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο 4,55%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 5,91%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,20%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 8,02%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 491,498 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,299 εκατ. ευρώ, από 109,339 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,268 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 91,844 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 3,956 δισ. ευρώ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.