Quantcast
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ανάλυση της εβδομάδας που τελειώνει - enikonomia.gr
share

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ανάλυση της εβδομάδας που τελειώνει

δημοσιεύτηκε:

Με ήπια άνοδο 0,45% έκλεισε για το Χρηματιστήριο Αθηνών η εβδομάδα που τελειώνει, με την αγορά να κατορθώνει να υψώνει “αναχώματα” στις διεθνείς πιέσεις που προκαλεί ο νέος γεωπολιτικός κίνδυνος, εν αναμονή και της σημερινής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Μια περαιτέρω αναβάθμιση από τον S&P σήμερα ή τον Fitch (1 Δεκεμβρίου) θα μπορούσε να σημαίνει την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων Επενδυτικής Βαθμίδας και να συμβάλει στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Το διεθνές σκηνικό παραμένει εύθραυστο και αυξάνεται ο κίνδυνος ενός “ατυχήματος” καθώς η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από πολλούς αντίθετους ανέμους, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών σε όλο τον κόσμο, και τα γεωπολιτικά ζητήματα να παραμένουν στο επίκεντρο.

Από την έναρξη του πολέμου, οι χρηματιστηριακές αγορές, δείχνουν σχετικά ψύχραιμες, με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, να παρουσιάζει σημαντικές “άμυνες” καταγράφοντας άνοδο 3,34%, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους διεθνείς δείκτες.

Δεν έχει αποτιμηθεί ο πόλεμος

Ενώ η αντίδραση των αγορών παραμένει συγκρατημένη, αναλυτές, προειδοποιούν ότι αρκετοί κίνδυνοι που απορρέουν από τη σύγκρουση Χαμάς- Ισραήλ δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. Εάν επιβεβαιωθεί, ότι εμπλέκεται και το Ιράν, η κλιμάκωση του πολέμου θα ήταν επικείμενη, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές – γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τις αγορές σε κλίμα risk-off.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.174,91 μονάδες, έναντι 1.169,66 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,45%, από τις αρχές Οκτωβρίου υποχωρεί κατά 2,85%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 26,36%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,08%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 28,12%.
Ο δείκτης FTSE MID έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,67%, ενώ από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 34,37%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,91% και από τις αρχές του έτους κερδίζει 47,21%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 391,466 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,290 εκατ. ευρώ από 124,342 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 292 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 80,280 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 14,418 δισ. ευρώ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.