Quantcast
Έξοδος στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο - enikonomia.gr
share

Έξοδος στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

δημοσιεύτηκε:

Την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2023 πραγματοποιεί σήμερα η Ελλάδα καθώς ο ΟΔΔΗΧ άνοιξε το βιβλίο των προσφορών για τη δημοπρασία της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,5%.

Σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ  έχει δώσει εντολή στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan and Societe Generale as Joint Lead Managers να αναλάβουν την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ύψους 15,4 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων  των οποίων λήγουν σε περίπου 7,2 δισ. ευρώ και την πληρωμή των τόκων ύψους  4,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει  κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά.

Από αυτά, τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως  από την EIB το RRF κλπ. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται πως  οι δανειακές ανάγκες για  το 2023 περιορίζονται λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,7 δισ. ευρώ το οποίο  αναμένεται να εμφανίσει και  ο κρατικός προϋπολογισμός.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.