Quantcast
Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο - enikonomia.gr
share

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

δημοσιεύτηκε:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034 με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,46% (85 μ.β πάνω από το mid swap). Πρόκειται για την πρώτη έξοδο που πραγματοποιεί η Ελλάδα στις αγορές με benchmark τίτλο για το 2024.

Η Ελλάδα αναμένεται να αντλήσει μεταξύ 3 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να διαμορφωθεί ακόμα και στα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό βέβαια θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις προσφορές των επενδυτών. Το βιβλίο θα κλείσει εντός της ημέρας. Υπενθυμίζεται δε πως την έκδοση του εν λόγω ομολόγου έχουν αναλάβει να “τρέξουν” οι τράπεζες: Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale.

ΟΔΔΗΧ: Οι εκδόσεις ομολόγων για το 2024

Σημειώνεται δε πως ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει ομόλογα έως 10 δισ. ευρώ το 2024, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνεται η ενδεχόμενη έκδοση πράσινου ομολόγου. Πάντως 18,999 δισ.ευρώ είναι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 και τα 5,463 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων, τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο –όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια– και τα 3,589 δισ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.