Quantcast
Ιαπωνία: Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei σπάει το ρεκόρ του 1989 - Γιατί συμβαίνει αυτό - enikonomia.gr
share

Ιαπωνία: Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei σπάει το ρεκόρ του 1989 – Γιατί συμβαίνει αυτό

δημοσιεύτηκε:

Ξεπέρασε  σήμερα το ιστορικό ρεκόρ του 1989 η τιμή του βασικού  δείκτη Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιου  χάρη στα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού NVIDIA.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,19% και ανήλθε στις 39.098,68 μονάδες, συντρίβοντας το προηγούμενο ιστορικό του υψηλό (38.915,87 μονάδες την 29η Δεκεμβρίου 1989).

Τα προηγούμενα ρεκόρ 

Ο δείκτης αυτός έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης φθάνοντας τις 39.156,97 μονάδες. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό  (38.957,44 μονάδες) ήταν στις  29 Δεκεμβρίου 1989. Ο δείκτης, που κατέγραψε αλματώδη άνοδο (+28%) το 2023 -την καλύτερη επίδοση  που είχε σε 10 χρόνια-, συνεχίζει να ανεβαίνει με θεαματικό τρόπο από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς (+17,5%).

Οι λόγοι

Οι αναλυτές εξηγούν πως ποικίλουν οι λόγοι που συμβαίνει αυτό:

  • Οι επενδυτές αναμένουν πως η άνοδος θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που οδηγεί σε άνοδο τιμών και μισθών, σύμφωνα με αναλυτή του Nomura Research Institute,
  • Η  αδυναμία του γεν προσελκύει ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα φουσκώνει τα αποτελέσματα ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών.
  • Ακόμη, το ιαπωνικό χρηματιστήριο ωφελείται από τον μαρασμό των κινεζικών αγορών, με φόντο την κρίση των ακινήτων και τη δυσκολία της κινεζικής οικονομίας να ανακάμψει.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.