Quantcast
Μεγάλη υπερκάλυψη για το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο - «Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης - enikonomia.gr
share

Μεγάλη υπερκάλυψη για το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο – «Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

δημοσιεύτηκε:

Η πρώτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με 10ετές ομόλογο ολοκληρώθηκε με μεγάλη υπερκάλυψη και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων».

Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 4 δισ. ευρώ καθώς οι προσφορές που υπεβλήθησαν στο βιβλίο προσφορών ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ. To κουπόνι (επιτόκιο) του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε πέριξ του 3,4% – 3,5% (η επίσημη ανακοίνωση των αναδόχων στο Χρηματιστήριο αναφέρει MS+80 μονάδες βάσης).

Με την έκδοση αυτή το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει περίπου το 40% του δανειακού του προγράμματος για φέτος το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κυμανθεί στα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες εφέτος ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,85 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί στην ουσία την πρώτη μεγάλη δανειακή πράξη του ελληνικού Δημοσίου μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους Αξιολόγησης.

Οι δηλώσεις Χατζηδάκη

Για «επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τη σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι στη συγκεκριμένη έκδοση καταρρίφθηκαν ορισμένα σημαντικά ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.!  Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%.

Όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.