Quantcast
Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου - Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ - enikonomia.gr
share

Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου – Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

δημοσιεύτηκε:

Με την επανέκδοση ομόλογου λήξεως 30 Ιανουαρίου 2042 (25 ετούς διάρκειας) βγαίνει σήμερα το Δημόσιο στις αγορές, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ομόλογο είχε εκδοθεί το 2017 με κουπόνι (σταθερό επιτόκιο 4,2%) και ο στόχος του Δημοσίου είναι να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ από τις αγορές.

Ο σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 (Τ+5). Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 21ης Ιουνίου 2023 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).

Υπενθυμίζεται πως  η Ελλάδα έχει δανειστεί 7 με 8 δισ. ευρώ που χρειάζεται για  το 2023.

Τι θα αλλάξει μετά τις εκλογές

Αμέσως μετά τις εκλογές, Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα επανεκδόσεων για το δεύτερο εξάμηνο. Και προς το τέλος του χρόνου, η χώρα θα μπει σε διαδικασία που θα μονιμοποιηθεί. Στο τέλος κάθε χρονιάς θα ανακοινώνεται το πρόγραμμα επανεκδόσεων για το σύνολο του επόμενου έτους.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.