Quantcast
ΟΔΔΗΧ: 8 εκδόσεις «λαϊκών εντόκων» για τους «μικρούς» αποταμιευτές - Το χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών - enikonomia.gr
share

ΟΔΔΗΧ: 8 εκδόσεις «λαϊκών εντόκων» για τους «μικρούς» αποταμιευτές – Το χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών

δημοσιεύτηκε:

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 αναμένεται να διενεργήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) 8 δημοπρασίες εντόκων” λαϊκών”  γραμματίων οι οποίες θα είναι ανοιχτές σε χιλιάδες μικρο-αποταμιευτές. Στις δημοπρασίες αυτές θα μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα και η “πρεμιέρα” της πρώτης  έκδοσης με έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου. Οι υπόλοιπες εκδόσεις θα γίνουν τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Στις 21 Φεβρουαρίου
  • Στις 6 Μαρτίου
  • Στις 23 Μαρτίου
  • Στις 24 Απριλίου
  • Στις 29 Μάϊου
  • Στις 5 Ιουνίου
  • Στις 26 Ιουνίου.

Με αυτόν τρόπο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  προσφέρει “καταφύγιο” σε χιλιάδες μικρο-αποταμιευτές που θέλουν να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που δίνουν οι τράπεζες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα φυσικά πρόσωπα

Μάλιστα τα φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα:

  •  είτε να επενδύσουν πάνω από 15.000 ευρώ σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Αυτό είναι είναι το όριο για την συμμετοχή στην πρωτογενή.
  • είτε  να αγοράσουν τους τίτλους μέσω τραπεζών κατά την πάγια πρακτική συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών. Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται  να λάβουν μέρος στις δημοπρασίες.

Και μετά μπορούν να αγοράσουν έναν νέο τίτλο με ίδια διάρκεια /  μεγαλύτερη ή μικρότερη και να αποκομίσουν στη λήξη του απόδοση ίση με το επιτόκιο της ίδιας έκδοσης. Με αυτόν τρόπο τα φυσικά πρόσωπα θα εξασφαλίσουν μια ετησιοποιημένη απόδοση έως 3,9% στα χρήματά τους.

Τα «λαϊκά έντοκα»

Υπενθυμίζεται δε πως στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού επανήλθε το μέτρο των «λαϊκών εντόκων ». Και έτσι οι μικροκαταθέτες μπορούσαν  να λάβουν μέρος στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του  Δημοσίου για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και εξασφαλίζονταν υψηλές πραγματικές αποδόσεις με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως το 2023 οι αποδόσεις των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων του  ΟΔΔΗΧ  διαμορφώθηκαν από 3,8% έως  3,9%. Οι αποδόσεις αυτές ήταν υπερδιπλάσιες από εκείνες που προσφέρουν οι τράπεζες. Ενώ συνολικά 10.000  με 12.000 φυσικά πρόσωπα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση «λαϊκών» εντόκων και αγόρασαν τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2024 να  αυξάνουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δισ. ευρώ.

Πάντως μετά την κατάργηση του αυτοτελούς φορολογικού συντελεστή 15%, οι αποδόσεις γενικότερα των κρατικών τίτλων είναι «καθαρές» και ενισχύεται το κίνητρο για την τοποθέτηση κεφαλαίων από τους αποταμιευτές.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.