Quantcast
Πετρέλαιο: Ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια ζήτηση - Δύο μπαλαντέρ για το 2023 "βλέπει" η IEA - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο: Ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια ζήτηση – Δύο μπαλαντέρ για το 2023 “βλέπει” η IEA

δημοσιεύτηκε:

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA)  ανακοίνωσε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid στην Κίνα θα εκτοξεύσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο την ίδια ώρα επεσήμανε πως η επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ενδέχεται να μειώσει την προσφορά. «Δύο μπαλαντέρ θα κυριαρχήσουν το 2023 στις προοπτικές του 2023: Ρωσία και Κίνα» τονίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Οι ρωσικές προμήθειες

«Οι ρωσικές προμήθειες επιβραδύνονται υπό το κράτος των κυρώσεων, ενώ η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το ήμισυ αυτής της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ακόμη και εάν η μορφή της οικονομία της χώρας και η ταχύτητα του ανοίγματος της  είναι αβέβαια».

Η ασθενής βιομηχανική δραστηριότητα και οι ήπιες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αλλά, παρά τις πιθανές ήπιες υφέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αναμενόμενο άνοιγμα της Κίνας εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη στις γειτονικές της ασιατικές οικονομίες, ενώ η Κίνα θα πάρει την ηγετική θέση της Ινδίας σε παγκόσμια κλίμακα στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.