Quantcast
Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε χαμηλό 8 ετών το σέκελ - Προσπάθεια στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα - enikonomia.gr
share

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε χαμηλό 8 ετών το σέκελ – Προσπάθεια στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα

δημοσιεύτηκε:

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς  έριξε στα “τάρταρα” την τιμή του σέκελ. Όπως μετέδωσε το finance.yahoo.com  επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα του Reuters, το σέκελ υποχώρησε σήμερα στο  χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 8 ετών έναντι του δολαρίου. Η τιμή του σέκελ υποχώρησε τελευταία περισσότερο από 3%, στα 3,9581 ανά δολάριο.

Σημειώνεται πως το σέκελ υποχώρησε έως και 2% στο άνοιγμα και διαπραγματεύτηκε στις 9:34 π.μ. τοπική ώρα στα 3,9099 ανά δολάριο, χαμηλότερο κατά 1,6% , σύμφωνα  με το bnnbloomberg.ca. Το σέκελ είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους φέτος μεταξύ των 31 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ισραήλ: Έτσι θα στηρίξει η κεντρική τράπεζα της χώρας το εθνικό νόμισμα

Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ για να στηρίξει το σέκελ σχεδιάζει να πουλήσει για πρώτη φορά ξένα νομίσματα και να διοχετεύσει ρευστότητα –σε δολάρια μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα και στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και την προειδοποιητική δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου πως ο πόλεμος ενάντια στους μαχητές της Χαμάς θα είναι δύσκολος και θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Μάλιστα σύμφωνα με το bnnbloomberg.ca, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ θα πουλήσει έως και 30 δισ. δολάρια και θα διαθέσει έως και τα 15 δισ. δολάρια μέσω μηχανισμών swap, όπως γνωστοποίησε η ίδια. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο στόχος της τράπεζας είναι να εξομαλυνθεί την επόμενη περίοδο η αστάθεια που υπάρχει στη συναλλαγματική ισοτιμία του σέκελ  αλλά και πως  θα δοθεί η  απαιτούμενη ρευστότητα.

Οι προβλέψεις για την πορεία του σέκελ

Τις προβλέψεις τους για το ποια θα είναι η πορεία του σέκελ κάνουν αναλυτές και οικονομολόγοι.

  • Θα υπάρξει κάποια αστάθεια στις αγορές βραχυπρόθεσμα αλλά πιστεύουμε πως θα μπορούμε να το διαχειριστούμε, τόνισε με έμφαση σύμφωνα με το bnnbloomberg.caο Geoffrey Yu που είναι αρμόδιος για θέματα στρατηγικής νομισμάτων και μακροοικονομικών υπηρεσιών στην BNY Mellon στο Λονδίνο. Ήταν αναμενόμενο η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ να στηρίξει το εθνικό νόμισμα της με τη παροχή ρευστότητας και είναι πολύ έμπειρη στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους θεμάτων, συμπλήρωσε.
  • Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ και ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου στο Τελ Αβίβ, Zvi Eckstein είπε στο www.cnbc.com πως η οικονομία της χώρας είναι πολύ ισχυρή και πως το Ισραήλ ενδέχεται να επιστρέψει μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες σε  πλήρη οικονομική λειτουργία.  Το εθνικό νόμισμα, το σέκελ θα είναι για λίγο καιρό υποτιμημένο, εκτίμησε μεταξύ άλλων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.