Quantcast
Ρωσικό πετρέλαιο: Τι εξετάζει η ΕΕ - enikonomia.gr
share

Ρωσικό πετρέλαιο: Τι εξετάζει η ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό γνωστοποίησαν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως μετέδωσε το canadatoday.news . Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ υψηλό για τη Ρωσία, διότι υπερβαίνει σημαντικά το κόστος παραγωγής της χώρας αλλά και τις προσδοκίες πολλών  κρατών – μελών της ΕΕ.  Η Ομάδα των G7  αναμένεται να συμφωνήσει σε αυτό το πλαφόν, όπως ανέφεραν ορισμένες πηγές που γνωρίζουν το  θέμα. Ωστόσο την ίδια στιγμή αρκετοί  διπλωμάτες της ΕΕ εκτίμησαν πως αυτό το πλαφόν είναι πολύ υψηλό.

Η συνάντηση της ΕΕ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σήμερα, Τετάρτη συναντώνται οι πρεσβευτές της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Μάλιστα εκτιμάται  πως η ΕΕ και η G-7 θα μπορούσαν να κάνουν και σήμερα σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο για να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη.

Για το θέμα αυτό μίλησε το στέλεχος του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, Simone Tagliapietra. «Σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το brent, περίπου στα 65 δολάρια το βαρέλι», σημείωσε και είπε: «εάν το πλαφόν της  G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί στα επίπεδα αυτά, αυτό δεν θα έβλαπτε πολύ τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής πιέζουν να υπάρξει το συντομότερο δυνατό ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας  προκειμένου να αντισταθμίσουν τη χαλάρωση του σχεδίου για το πλαφόν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.