Quantcast
Τι αλλάζει στην υποβολή τιμολογίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών - enikonomia.gr
share

Τι αλλάζει στην υποβολή τιμολογίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2019 θα πρέπει οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι αγρότες της χώρας να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ( ΜΥΦ )για τις συναλλαγές που είχαν το 2018 προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αναλυτικά, οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Όλα τα στοιχεία (εκδοθέντα ή ληφθέντα) συμπεριλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές.

– Τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών, τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου (εκδότη).

– Τα πιστωτικά τιμολόγια αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή ανά ΑΦΜ επιλέγοντας «Πιστωτικό» (credit). Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί ο υπόχρεος να επιλέξει να μη στέλνει πιστωτικά (credit εγγραφές) ή να βάζει απευθείας την καθαρή θέση με κάθε αντισυμβαλλόμενο. Πρέπει υποχρεωτικά τα παραστατικά αντίστροφης αξίας να αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή.

– Στα έξοδα ο ΦΠΑ όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία μπορεί να διαφέρει από το ΦΠΑ που τελικά εκπίπτει ο λήπτης.

– Ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων.

– Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τέλος Απριλίου. Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Πως θα υποβάλλονται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις

Από φέτος οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβάλλονται σε ετήσια βάση και όχι κάθε τρίμηνο όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.