Quantcast
Ασφαλιστικές εισφορές: Σε ποια κατηγορία "κλειδώνει" η μεγαλύτερη σύνταξη - enikonomia.gr
share

Ασφαλιστικές εισφορές: Σε ποια κατηγορία “κλειδώνει” η μεγαλύτερη σύνταξη

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μετρούν αντίστροφα για να επιλέξουν μία από τις έξι κατηγορίες εισφορών που θα πληρώνουν κάθε μήνα για διάστημα ενός έτους. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός μη μισθωτών έχει ήδη επιλέξει το “κουστούμι” εισφορών που του ταιριάζει ζυγίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Το κρίσιμο ερώτημα που τους απασχολεί είναι η ανταποδοτικότητα των εισφορών, καθώς η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας ρυθμίζει καθοριστικά και το ύψος της σύνταξης που θα αποδοθεί στο μέλλον. Κι αυτό, γιατί το σύνολο της σύνταξης που λαμβάνει ένας ασφαλισμένος διαμορφώνεται από την Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ), αλλά και την ανταποδοτική η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της. Κάθε κατηγορία εισφορών αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό ύψος συντάξιμων αποδοχών, με βάση τις οποίες καθορίζεται και το ύψος της μελλοντικής ανταποδοτικής σύνταξης.
Η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών, με συντελεστές που αυξάνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων έχει ήδη επιλέξει να καταταγεί στη χαμηλότερη κατηγορία πληρώνοντας τα 210 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό, γιατί οι σημερινές δύσκολες συνθήκες, με τα χιλιάδες υποχρεωτικά λουκέτα στην αγορά, τη μειωμένη κατανάλωση και κατ’ επέκταση τα άδεια ταμεία, αναγκάζει πολλούς επαγγελματίες να επιλέγουν τη χαμηλότερη κλίμακα, ώστε να μη δεσμευτούν για μεγαλύτερη δαπάνη επί έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι διαφορετικές κατηγορίες εισφορών, που κυμαίνονται από 220 ευρώ (1η ασφαλιστική κατηγορία) έως και 576 ευρώ μηνιαίως (6η ασφαλιστική κατηγορία).
Πώς διαμορφώνεται η σύνταξη για τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες

  • Για παράδειγμα, οι εισφορές των 155 ευρώ, αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 775 ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους «βγάζουν» ανταποδοτική σύνταξη 290 ευρώ και συνολική σύνταξη 674 ευρώ (μαζί με την εθνική των 384 ευρώ) για 35 χρόνια ασφάλισης.

  • Με 30 χρόνια ασφάλισης στη δεύτερη κατηγορία εισφορών αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές 930 ευρώ, οι οποίες δίνουν ανταποδοτική σύνταξη 245 ευρώ και συνολική 629 ευρώ.

  • Οι εισφορές της 3ης κατηγορίας αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 1.180 ευρώ και ύστερα από 30 έτη ασφάλισης βγάζουν ανταποδοτική σύνταξη 311 ευρώ και συνολική 695 ευρώ.

  • Στην 4η κατηγορία εισφορών αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές 1.485 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη 391 ευρώ ύστερα από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ η συνολική σύνταξη (μαζί με την εθνική) ανέρχεται σε 775 ευρώ.

  • Οι εισφορές της 5ης κατηγορίας αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 1.845 ευρώ και με 30 έτη ασφάλισης δίνουν ανταποδοτική σύνταξη 486 ευρώ και συνολική 870 ευρώ.

  • Τέλος, στην 6η και πιο… τσουχτερή κατηγορία αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές 2.500 ευρώ που αποδίδουν ανταποδοτική σύνταξη 659 ευρώ και συνολική 1.043 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία έως τις 31 Ιανουαρίου, όταν και εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.