Quantcast
Εφορία: Ποιοι πάνε στα... γκισέ την Παρασκευή και ποιοι όχι - Τι ισχύει για υπαλλήλους και επιχειρήσεις σε αναστολή - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι πάνε στα… γκισέ την Παρασκευή και ποιοι όχι – Τι ισχύει για υπαλλήλους και επιχειρήσεις σε αναστολή

δημοσιεύτηκε:

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν έως την Παρασκευή για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους εκατομμύρια φορολογούμενοι: Υπάρχουν όμως εξίσου πολλοί που δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν στα… γκισέ της Εφορίας, καθώς μπήκαν στον «πάγο» οι οφειλές τους μετά τις αποφάσεις για το νέο lockdown.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Μπορεί η πανδημία να συνεχίζει να «ροκανίζει» τα εισοδήματα υπάρχουν όμως και εκείνες οι υποχρεώσεις απέναντι στην Εφορία που είναι.. ανελαστικές: Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθούν «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τη μορφή της αναστολής καταβολής φόρων, όμως και το ίδιο το Κράτος… κάτι πρέπει να εισπράξει.

Ποιες κατηγορίες πολιτών δεν πληρώνουν φόρο
«Πάγος» στην εξόφληση υποχρεώσεων έχει μπει για τον Φεβρουάριο στις κατηγορίες των εργαζομένων που είναι σε αναστολή, αλλά και τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να έχουν κατεβασμένα ρολά. Η αναστολή εξόφλησης όμως αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορο-υποχρεώσεων. Έτσι, για τον τρέχοντα μήνα όσοι είναι σε αναστολή σύμβασης ή λειτουργίας δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Οι δόσεις των ρυθμίσεων του Φεβρουαρίου που «παγώνουν» θα μετατεθούν για πληρωμή μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν. Ο «πάγος» όμως αφορά στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις: Οι ίδιες κατηγορίες πληττόμενων (υπάλληλοι σε αναστολή σύμβασης και επιχειρήσεις με κατεβασμένα ρολά) θα πρέπει να περάσουν από το… κρατικό ταμείο για άλλους λόγους.

Ποιοι φόροι θα εξοφληθούν κανονικά
Στην ώρα τους και συγκεκριμένα έως την Παρασκευή 26 του μήνα, θα πρέπει να πληρωθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος, η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ (εφόσον ο φορολογούμενος έχει επιλέξει να εξοφλήσει τους εν λόγω φόρους με το προκαθορισμένο «μοντέλο εξόφλησης» της ΑΑΔΕ), ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Εκείνοι που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μπορούν να τις ρυθμίσουν σε δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης της Εφορίας: Μόνον για τα τέλη κυκλοφορίας δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξοφληθούν σε δόσεις με κάποια από τις εναλλακτικές που παρέχει η Εφορία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας, η μόνη δυνατότητα να εξοφληθούν σε δόσεις είναι μέσω πιστωτικής κάρτας τραπεζών σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Εδώ βεβαίως ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός στη μηνιαία καταβολή των δόσεων της πιστωτικής, γιατί η καθυστέρηση στην εξόφληση θα σημάνει και… προσαυξήσεις. Η πάγια ρύθμιση της εφορίας προβλέπει πληρωμή φόρων έως και 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).

Και η εξόφληση μέχρι και σε.. 72 δόσεις
Να σημειωθεί πάντως πως στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο για περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας αλλά μόνο για όσους πραγματικά έχουν πληγεί και τις χρειάζονται για να σταθούν όρθιοι. Αν και οι δόσεις για την εξόφληση των λεγόμενων «κορονοχρεών» έχουν ήδη διπλασιαστεί και από 12 άτοκες έως 24 έντοκες πήγαν αντίστοιχα σε 24 και 48, το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να ανεβάσει και άλλο τον αριθμό τους: Σε 60 ή ακόμη και 72! Η λεπτομέρεια όμως που κάνει τη διαφορά είναι ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δόσεων θα ενεργοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
Τα λεγόμενα «κορονοχρέη», δηλαδή αυτά που «πάγωσαν» μεταξύ Μαρτίου & Αυγούστου 2020, μετατέθηκαν προς εξόφληση από τον Ιανουάριο του 2022. Είναι δεδομένο όμως ότι μετά από έναν χρόνο… και βάλε περιοριστικών μέτρων δεν θα έχουν όλοι την δυνατότητα να τα εξοφλήσουν ακόμη και σε δόσεις. Ήδη αποφασίστηκε αυτά τα ποσά να εξοφληθούν είτε σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 με επιτόκιο 2,5%: Θα είναι αρκετός όμως αυτός ο αριθμός δόσεων για να εξυπηρετήσει τα συσσωρευμένα χρέη του ένας επαγγελματίας που παραμένει με τα ρολά κλειστά για 7 ή 8 μήνες και ένας υπάλληλος που πάει από αναστολή σε αναστολή;

Δόσεις ανάλογα με το «προφίλ» του οφειλέτη
Κάπου εδώ έρχεται το σχέδιο που έχει θέσει επί τάπητος του υπουργείου Οικονομικών: Αυτό που προβλέπει «εξατομικευμένες» δόσεις. Δηλαδή αριθμό δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη και που δεν αποκλείεται να φτάνουν μέχρι και τις 72! Οι 24 άτοκες ή οι 48 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα συνιστούν τη «βάση» για όλους τους οφειλέτες. Από εκεί και πέρα όμως, για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημία και τις δημοσιονομικές αντοχές.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.