Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: Πότε και πώς θα εκδίδονται από τους ιδιώτες - Η αμοιβή που θα παίρνουν - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: Πότε και πώς θα εκδίδονται από τους ιδιώτες – Η αμοιβή που θα παίρνουν

δημοσιεύτηκε:

Το ποσό των 150 ευρώ ανά φάκελο θα λαμβάνουν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων.
Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, να εκδοθούν οι εγκύκλιοι και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα διέπουν το πλαίσιο συμβολής των ιδιωτών στη διαδικασία, αλλά και το ύψος της αμοιβής τους. Έτσι, θα είναι εφικτό μέσα στον μήνα οι δικηγόροι και οι λογιστές να αρχίσουν να αναλαμβάνουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις συμβάλλοντας στη μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων.
Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τους πιστοποιημένους ιδιώτες μέσα από μια πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, ενώ δεν θα υπάρχει προϋπόθεση εντοπιότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που μένει στην Αθήνα θα μπορεί να επιλέξει έναν λογιστή που έχει την έδρα του σε άλλο νομό.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικά με τις συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ενώ το ύψος της αμοιβής των ιδιωτών δεν θα έχει διακυμάνσεις και θα διατηρείται στο ίδιο επίπεδο ασχέτως με την δυσκολία του κάθε συνταξιοδοτικού φακέλου.
Μάλιστα, για να υπάρχει ανταγωνισμός και να μην συγκεντρωθούν στοίβες φακέλων σε συγκεκριμένους ιδιώτες το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να βάλει πλαφόν. Έτσι, ένα δικηγορικό γραφείο θα μπορεί να αναλαμβάνει το μέγιστο 4 συνταξιοδοτικές υποθέσεις.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Εργασίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει η εκπαίδευση των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων από υπηρεσιακά στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόκειται για μια σύνθετη εκπαίδευση, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα επιτρέπει στους πιστοποιημένους ιδιώτες να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης, να υποβάλλουν σχέδιο διακανονισμού των οφειλών, να εκδίδουν βεβαιώσεις για την εξαγορά πλασματικών ετών και φυσικά να συντάσσουν το σχέδιο συνταξιοδοτικής απόφασης.
Το τελευταίο θα πρέπει να εγκρίνεται εντός 30 ημερών από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ενώ στο ενδεχόμενο που παρέλθει το διάστημα αυτό και δεν έχει δοθεί θετική ή αρνητική απάντηση, αυτό θα σημαίνει αυτομάτως ότι ο φάκελος έχει αποσπάσει το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.