Quantcast
Oικονόμου: Το κράτος θα καλύψει το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Oικονόμου: Το κράτος θα καλύψει το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το θέμα της επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος των πελατών της ΔΕΗ έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν αυτή η επιδότηση για το ρεύμα θα αφορά και τις ιδιωτικές εταιρείες παροχών ηλεκτρικού ρεύματος πέραν της ΔΕΗ είπε ότι αυτό αφορά όλους τους Έλληνες όχι μόνο το ευάλωτα νοικοκυριά και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.
Και συνέχισε λέγοντας ότι “το 80 % της επικείμενης αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύπτεται από το κράτος ” θα τα δει ο καταναλωτής στο λογαριασμό ρεύματος του , θα δει πόσο ήταν η κιλοβατώρα πριν και πόσο είναι με την αύξηση .” Το 80% αυτής της αύξησης θα καλύπτεται από το κράτος, από τους φόρους που έχει δημιουργήσει η οικονομία ” επανέλαβε και πρόσθεσε ότι με αυτόν τρόπο ” πετυχαίνουμε το αποτύπωμα της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας που έρχεται απέξω στην οικιακή οικονομία, αυτό που πληρώνει ο κόσμος στους μηνιαίους λογαριασμούς που έρχεται, στην ουσία είναι πάρα πολύ μικρό .Και βεβαίως αυτό θα ενισχύσει και θα πυροδοτήσει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών έτσι ώστε σε πολλές περιπτώσεις αυτή η απορρόφηση της ακρίβειας να μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερη” .
Aυτό δεν σημαίνει ότι ” εξοικονομούν χρήματα μόνο τα νοικοκυριά, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος φεύγει από τη διάσταση του φόβου”: ανάβει το ρεύμα λιγότερο, ανάβει τον θερμοσίφωνα λιγότερες ώρες αλλά απελευθερώνεται από αυτό το άγχος που δεν είναι δυνατόν το 2021 να ζει κάτω από αυτή την απειλή το νοικοκυριό αλλά και οι επιχειρήσεις”, εξήγησε και συμπλήρωσε ότι και ” οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτή την πρόνοια και αυτήν την παροχή έτσι ώστε να απορροφήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να μην φορτώνονται βάρη τα οποία πολλές φορές μετακινούνται και στους καταναλωτές και την αγορά” τονίζοντας με έμφαση ότι το “80% της αύξησης καλύπτεται από το κράτος, καλύπτεται από το ταμείο της ελληνικής Πολιτείας”.


Tι ισχύει για τις ιδιωτικές εταιρείες παροχών ηλεκτρικού ρεύματος
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν οι ιδιωτικές εταιρείες θα ακολουθήσουν το ρυθμό που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ για να μην χάσουν πελατεία. ” Νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Οι ιδιωτικές εταιρείες μεταχειρίζονταν όποιους τρόπους είχαν στη διάθεση τους προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία σε σχέση με την ΔΕΗ σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα των τιμών”, απάντησε.
” Μου φαίνεται αδιανόητο τώρα που η ΔΕΗ θα απορροφήσει όλο το κόστος και δεν θα το μετακινήσει στον καταναλωτή, να κάτσουν οι ίδιες με σταυρωμένα χέρια. Γιατί εάν κάτσουν με σταυρωμένα χέρια θα χάσουν συμβόλαια, θα χάσουν πελάτες, οπότε αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει το πλαίσιο και το επίπεδο” στο θέμα αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είπε ότι θα απορροφήσει ” το 80% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους “. Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στο θέμα αυτό ” ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις όλων ” καθώς εκτιμούνταν ότι θα δινόταν κάποια επιδότηση μόνο στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και ότι θα διευρυνόταν το κοινωνικό τιμολόγιο.
Και είπε επειδή ” το ρεύμα αφορά οριζόντια τον τρόπο, τον ρυθμό ζωής , την ανταγωνιστικότητα μιας πολύ μεγάλης μερίδας της αγοράς, ….o Πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειάζεται μια ευρύτερη ασπίδα προστασίας σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη ανατίμηση που να αφορά οριζόντια όλη την κοινωνία . Και νομίζω σε αυτό θα ακολουθήσουν και οι ιδιωτικές εταιρείες. Και δεν είναι μόνο αυτό, μιλώντας για τα ενεργειακά, ….υπάρχει η αύξηση κατά 20% επιδόματος θέρμανσης ” δηλαδή θα είναι υψηλότερο το επίδομα για τους δικαιούχους φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Θα ισχύσει η επιδότηση ρεύματος και το 2021 ;
Όσον αφορά στο εάν θα ισχύσει η επιδότηση ρεύματος και το 2022 είπε, επειδή οι λογαριασμοί ρεύματος είναι διμηνιαίοι, αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι θα ισχύσει μέχρι Ιανουάριο, Φεβρουάριο του 2022 . Επίσης επεσήμανε ότι υπάρχει το περιθώριο να επεκταθεί το μέτρο αυτό και το 2022 . ” Εδώ είμαστε να παρατηρούμε την εξέλιξη και εάν χρειαστεί να επεκτείνουμε αυτές τις παρεμβάσεις θα τις επεκτείνουμε .Όπως επεκτείναμε την κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, της προκαταβολής φόρου, της παραμονής στο χαμηλό ΦΠΑ στο 13% μιας σειράς ειδών που και αυτά θα διακινδυνεύσουν από το διεθνές φάσμα ανατιμήσεων που έρχεται στη χώρα .Υπάρχει η δυνατότητα στην ελληνική πολιτεία με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, το πλαίσιο προστασίας να το επεκτείνει έτσι ώστε με ασφάλεια να περάσουμε αυτήν την μεταβατική περίοδο και να έχει το μικρότερο αποτύπωμα”.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε πως και αυτό το μέτρο αφορά όλους τους πολίτες. Το 2022 θα είναι ακόμα μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ για όλους. “Θα εξειδικευτούν όλα αυτά βεβαίως στην συζήτηση του προϋπολογισμού , όπου εκεί ο καθένας θα μπορεί να υπολογίσει και συγκεκριμένα πόσο μικρότερο φόρο θα πληρώσει ακριβώς στην συγκεκριμένη κατηγορία σε σχέση με το 2021 .Και άλλο ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά τους πάντες, αφορά τα χαμηλά εισοδήματα, αφορά την μεσαία τάξη, αφορά τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερες περιουσίες .Ένα μέτρο το οποίο έρχεται να συναντήσει την απαίτηση για περισσότερη δικαιοσύνη σε ότι αφορά τον φόρο της ακίνητης περιουσίας “, τόνισε μεταξύ άλλων και γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα θα δοθούν διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.