Quantcast
Κορονοχρέη: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις με... εκπλήξεις - Επιλογή για άμεση εκκίνηση της ρύθμισης - enikonomia.gr
share

Κορονοχρέη: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις με… εκπλήξεις – Επιλογή για άμεση εκκίνηση της ρύθμισης

δημοσιεύτηκε:

Άνοιξε η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη ρύθμιση σε 36 έως 72 δόσεις των λεγόμενων κορονοχρεών, κρύβοντας όμως και κάποιες εκπλήξεις.
Στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να ενταχθούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία οι οποίες βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021.
Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια που κάνει την… διαφορά. Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και χρέη που δεν είχαν τεθεί σε αναστολή λόγω πανδημίας, με άλλα λόγια δεν είχαν «παγώσει».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η υποβολή των σχετικών αιτήσεων μπορεί να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου και να αρχίσει να εξοφλεί τα χρέη του από τις 31 Ιανουαρίου του 2022, όμως όποιος έσπευσε να υποβάλει αίτηση από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα, διαπιστώνει ότι πρέπει να καταβάλλει άμεσα την πρώτη δόση!
Έτσι, οι φορολογούμενοι για όποια άλλα χρέη τυχόν έχουν, εφόσον το επιθυμούν ή χρειάζονται φορολογική ενημερότητα και «τρέχουν» οι ημερομηνίες πληρωμής, μπορούν να τα εντάξουν «εδώ και τώρα» αν θέλουν στην πλατφόρμα των ρυθμίσεων, ξεκινώντας να πληρώνουν από εφέτος κιόλας σε όσες δόσεις επιλέξουν, αντί από το 2022 και μετά.

Συγκεκριμένα, μετά και τις πρώτες επισκέψεις που έγιναν από χθες βράδυ στην πλατφόρμα των ρυθμίσεων της ΑΑΔΕ, προκύπτουν τα εξής νέα δεδομένα:
· παρότι η αναστολή χρεών ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου, όποιος επέλεξε να κάνει άμεσα την αίτηση από εχθές ήδη, καλείται να πληρώσει την 1η δόση σε 3 εργάσιμες (δηλαδή Δευτέρα 4 Οκτωβρίου) σαν επικύρωση εντάξεως στη ρύθμιση, και όχι στις 30 Ιανουαρίου 2022 όπως πολλοί ίσως νόμιζαν.
· στην έκτακτη ρύθμιση αυτή για τα “κορωνοχρέη”, εντάσσονται και άλλες οφειλές στην εφορία. Αυτό εξυπηρετεί όσους χρειάζονται άμεσα φορολογική ενημερότητα, αλλά έχουν και άλλες οφειλές που δεν έχουν «παγώσει» έως τέλος Δεκεμβρίου. Για παράδειγμα, οφειλές από απλήρωτο ΦΠΑ Ιουλίου ή προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων δεν είχαν μπει σε αναστολή.
· παρότι άνοιξε ήδη η πλατφόρμα, αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να πληρώνει από Ιανουάριο, θα πρέπει να μην κάνει την αίτησή του από τώρα αλλά τον Δεκέμβριο, έως ότου δηλαδή διαρκεί και η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής των οφειλών του.
· αν κάποιος έκανε αίτηση και είδε ως ημερομηνία πληρωμής Οκτώβριο 2021 αντί Ιανουάριο 2022 που θα επιθυμούσε, δεν χρειάζεται καν να την ακυρώσει. Αρκεί απλώς να μην πληρώσει την 1η δόση σε τρεις εργάσιμες και η ρύθμιση ακυρώνεται αυτομάτως.
· επίσης μπορεί όποτε θέλει να δοκιμάσει να κάνει και άλλες αιτήσεις, χωρίς να τις επικυρώσει (δηλαδή χωρίς πληρωμή σε 3 εργάσιμες). Η δυνατότητα αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, όχι μόνον για να δηλώσει το από πότε θέλει κάποιος πραγματικά να αρχίσει να πληρώνει, αλλά και για να βρει πόσες δόσεις θα επιλέξει. Μπορεί δηλαδή να δοκιμάσει τι δόση του βγαίνει (και με όποιες τυχόν προσαυξήσεις) εάν επιλέξει να πληρώσει πχ σε 20 ή σε 30 ή σε 60 ή σε 72 δόσεις. Κάνοντας 4 διαφορετικές αιτήσεις, το σύστημα θα υπολογίσει άλλα ποσά δόσεων για τα χρέη του.
Όποιο σχήμα δόσεων κρίνει ότι τον συμφέρει περισσότερο, αυτό μπορεί να το επιλέξει επικυρώνοντάς το με πληρωμή σε 3 εργάσιμες ή, αν προτιμά, να κάνει νέα αίτηση τέλη Δεκεμβρίου με τον αριθμό δόσεων που τον βολεύει, για να ξεκινήσει αμέσως μετά να πληρώνει την 1η δόση και όλες τις υπόλοιπες κάθε τέλος του μήνα, από Ιανουάριο 2022 και ύστερα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.